1 Mayıs

İşçinin – emekçinin – baharın bayramı kutlu ve mutlu olsun…1 MAYIS ‘ A HEP MERHABA …

1 Mayıs 1977 , kanlı 1 Mayıs olarak tarihe kazındı. Eğer o gün annem beni engellemeseydi , ben de Ruhi SÜ Hocamın yanında, Dostlar Korosu ‘ nun pankartı altında olacaktim. Ve belki de yüz yüze ilk karşılaşmam o gün olacaktı , Cem KARACA ile…

Biz , 1997 de karşılaştık , birlikte olduk, birbiriyle konuşan , paylaşan , birbirine sadık olan gerçek bir çift olarak yaşadık , kollarımda son nefesini verene dek…1 Mayıs 1977 de Taksim Meydanı ‘ nda Ruhi SÜ hocamı korumaya çalışan , o uzun kollarıyla O’ na sarılarak kalkan olmaya çalışan Cem KARACA imiş…” Nasıl şarkı söylemem gerektiğini İlham GENÇER’den ne söylemem gerektiğini Ruhi SÜ ‘ dan öğrendim, Onlar benim Hocalarımdır , diyen Cem KARACA ‘ nin hayatında 1 Mayıs ‘ in, 1 Mayıs Marsı’ nin ve Sarper ÖZSAN ‘ in yeri mühimdir.

Sosyal demokrat bir yurtsever olarak 1 Mayış bayramına inanıyordu.1 Mayıs Marsini söylediği için hakkında dava açılmış ve 200 sene hapis cezası istenmişti. Almanya ‘ da katıldığı 1 Mayış bayramında, Almanca söylediğı ” Yaşasın Uluslararası Dayanışma ” sözü , kendi ülkesindeki bir kısım Medya tarafından yanlış bilgilerle ve şansasyon yaratacak şekilde haber yapılınca, Vatandaşlığı , Yılmaz Güney ‘ le aynı tarihte elinden alınmıştı ve Haymatlos ( Vatansız ) pasaportuyla Yurt dışında 8 sene yaşamak zorunda kalmış, konserlerini, tiyatro oyunlarını Almanya ‘ da ve Amerika , Avusturalya ile diğer Avrupa ülkelerine yaptığı turnelerde halkla paylaşmıştı.

1 Mayıs Marsının bestecisi Sarper ÖZSAN ‘ in Almanya ‘ da çok iyiliğını gördügünü söylemiş ve kendisine minnet duygularını ifade etmişti.

Hayat çok garip ama gerçek…Ve benim düsünceme göre, bu hayatta yaşadığımız her an yazılıdır ve biz yaşarız, sonra geçıp gideriz bu hayattan…Tıpkı sahnenin kutsallığına inanan tiyatro sanatçılarının, oyunu oynadıktan sonra alkışlanıp yahut yuhlanıp, sahneyi bırakıp gitmeleri gibi, bir başka oyuna ve başka sanatçılara…

Yaşamak ne kadar önemli ve güzelse , konuşmak ta hayatın taçlanmasıdır , gerçeğin gün ışığına çıkmasıdır , Bayramlar insanla yaşar, insanlar paylaştıkça yaşarlar…33 sene sonra açılarımızı konuşabiliyoruz, bu kadar zaman geçmesi gerekir mı , bizim canımız yandı başkalarının canı yanmasın istiyorsak , geçen zamana yazık değil mı ?

1881 de doğan Mavi gözlü barışsever yüce insan Mustafa Kemal ATATÜRK diyor ki : Tüm insanlığı tek bir vücut gibi düsünmelidir .

1902 de doğan Mavi gözlü barışsever dev ozan , ( ağır hapis cezasına , kürek cezası ‘ na mahkum edilen ) Nazım HİKMET RAN diyor ki:
Yaşamak , bir ağaç gibi tek ve hür
Ve bir orman gibi kardeşçesine , bu hasret bizim…

Geçıp gidici olduğumuz şu hayatta bir ağaç ömrü kadar ömrümüz yok . İnsanın bu hayatta , rüzgarın peşinde bir yaprak olduğunu ilk babamın şiirlerini okuyarak öğrendiğim için, hür çocuk yetiştirmenin, en önemli işçılık olduğunu anladığım için, hep demokrat olan babam Hasan Hüseyin ERKAN ‘ in 1 Mayıs bayramını öncelikle kutluyorum , babama kendi şiirinden iki mısra hediye ederek…

Her kişide tek bir ruh tek bir can ,
Mesut olabilmek için yaşar , yörülür , yörülür , yorulur …

1634340cookie-check1 Mayıs

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.