’12 Eylül’ü ne unuturuz, ne affederiz!’

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Darbeciler yargılanana ve mağdurların zararı giderilene kadar 12 Eylül’ü ne unuturuz, ne affederiz” diye konuştu.    


DİSK üyeleri, Taksim Gezi Parkı’nın önünde, 12 Eylül Askeri Harekatı’nın yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.


Çelebi, “12 Eylül’e Af Yok” yazılı dövizler taşıyan gruba hitaben yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin 25 yıl önce tank sesleriyle ve marşlarla uyandırılmasıyla başlayan sürecin ülkeyi siyasi, sosyal, hukuksal ve bilimsel alanlarda büyük tahribata uğrattığını” savundu.


“12 EYLÜL HALA GEÇERLİ”


12 Eylül’ün hala güncelliğini koruduğunu söyleyen Çelebi, şöyle konuştu:


“12 Eylül hukuku hala geçerli. 12 Eylül askeri yönetimi tarafından hazırlanan Anayasa temel hükümleri hala yürürlüktedir. Bu anayasa geçici 15. maddesiyle, 12 Eylül sürecinin yargılanmasını engellemektedir.


Konfederasyonumuz DİSK, bu konuda üzerine düşen görevi geçtiğimiz yıl yapmış ve darbeci generallerin yargılanması ve cezalandırılması için suç duyurusunda bulunmuştur. Bu suç duyurusu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından işleme konulmama kararı verilmesi, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazın reddedilmesi üzerine ülkemizde iç hukuk yolları tüketilmiş bulunduğundan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurumuzu yapmış bulunmaktayız. Bu hukuksal bir süreçtir.”


Ülkenin içinde bulunduğu problemlerin temelinde 12 Eylül’ün yarattığı antidemokratik uygulamaların yattığını savunan Budak, “O nedenle, o dönemi unutun söylemlerini bırakın. Darbeciler yargılanana ve mağdurların zararı giderilene kadar 12 Eylül’ü ne unuturuz, ne affederiz” diye konuştu.      


Açıklamanın ardından grup dağıldı.


SULTANAHMET’TE PROTESTO ETTİ


12 Eylül Askeri Harekatı, Sultanahmet’te toplanan 2 grup tarafından protesto edildi.


İstanbul Adalet Sarayı önüne gelen Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) üyesi bir grup, ellerinde döviz ve pankartlar taşıdı, çeşitli slogan attı. Yapılan basın açıklamasında, harekat kınandı.


Grup üyeleri, daha sonra Kadıköy İskele Meydanı’nda dün düzenlenmek istenen gösteriye yapılan müdahale nedeniyle, sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.


Öte yandan, Sultanahmet’teki Mehmet Akif Ersoy Parkı’nda toplanan Hak ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) üyesi bir grup da ellerinde pankart ve dövizler taşıyarak, 12 Eylül Harekatı’nı protesto eden bir basın açıklaması yaptı.


Açıklamalar sırasında emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.


İHD İSTANBUL ŞUBESİ ÜYELERİ 12 EYLÜL’Ü PROTESTO ETTİ


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyesi bir grup, 12 Eylül Askeri Harekatı’nı protesto etti.


Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde, Galatasaray Lisesi önünde toplanan grup adına basın açıklaması yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, 12 Eylül’ün sadece bir askeri harekatın yıldönümü olmadığını belirterek, “Sevdiklerimizi kaybedişimizin, demokratik ve sivilleşme umudumuza inen kara perdenin, hangi kesimden olursa olsun annelerin acılarının doruk noktasına çıkmasının yıldönümüdür” dedi.


Keskin, insan hakları savunucuları olarak askeri darbenin yıldönümünde “militarizmi ve onun araçlarını simgesel olarak tarihin çöplüğüne” attıklarını söyledi.


Açıklamanın ardından, Keskin ve gruptakiler, silah, tüfek, tank, el bombası ve asker gibi sembollerden oluşan oyuncakları, üzerinde ”Tarihin çöplüğü, 12 Eylül darbecileri yargılansın” yazılı karton bir kutuya attı. Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.


Öte yandan, aynı yerde toplanan bir başka grup da “Ekim Gençliği” yazılı pankart açarak sloganlar attı. Ellerinde harekatla ilgili fotoğraflar taşıyan gruptakiler, basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.


78’LİLER GİRİŞİMİMDEN POLİSE SUÇ DUYURUSU


78’liler Girişimi üyeleri, 12 Eylül Harekatı’nın yıldönümü nedeniyle Kadıköy’de dün yapılmak istenen protesto gösterisine müdahale eden İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler ve amirleri hakkında Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.


78’liler Girişimi ve Tertip Komitesi’nden Nimet Tanrıkulu, 78’liler Girişimi’nden Hasan Erkul ve Yunus Bircan, avukatları Filiz Kerestecioğlu aracılığıyla, Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Aksoy’a suç duyurusu dilekçesini verdiler.


Dilekçede, dün yapılan protesto gösterisi sırasında Kadıköy Meydanı’nda görevli polislerin, “görevi kötüye kullanmak” ve “kötü muamele” suçlarını işledikleri ileri sürüldü.


Başvurunun ardından Kadıköy Adliyesi önünde gazetecilere açıklama yapan Nimet Tanrıkulu, müdahalenin, grubun dağılmak üzere olduğu sırada yapıldığını iddia etti.


Kadıköy İskele Meydanı’nda 78’liler Girişimi ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından dün düzenlenen protesto gösterisinde, polis, bölücülük propagandası içeren sloganlar atan kişilerin yakalanması için gruba müdahale etmiş ve 20’si kadın 54 kişi gözaltına alınmıştı. (aa) 


İLGİLİ HABER: ’12 Eylül yargılansın!’ mitingine çağrı


İLGİLİ KÖŞE: İzzettin Önder / 25 yıl sonra 12 Eylül


                     Faruk Eskioğlu / AB muhalefeti ve 12 Eylül


İLGİLİ KİTAP: Asılmayıp beslenenler / Ertuğrul Mavioğlu…



 

1024450cookie-check’12 Eylül’ü ne unuturuz, ne affederiz!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.