12 Eylül faşist darbesi niye başarılı olamamıştır?

Sayın okuyucu arkadaşlar; yazıma bu satırların sahibinin bir özelliğini itiraf ederek başlamak zorundayım. Bu ‘araştırmacı-gazeteci ‘ dostunuz, Türkiye’nin güncel ve yakın geçmişine ait, yanıtı tam verilememiş soru ve sorunların perde arkasını aydınlatmak derdinde, klasik bakış açılarından farklı olarak, olay ve kişileri inadına ama inadına değişik boyutlardan kurcalayan birisi. Bu özelliğin doğal sonucu; İngiliz basın ve özellikle bilim çevrelerinde Türkiye hakkında yayınlanan en küçük haber ve yazıyı okur, değerlendirir ‘belki bir gün işime yarar, gelecekte kullanabilirim’ öngörüsüyle arşivineekler. Genellikle çok sıkıcı, yakın çevreme görede hiçbir mantığı olmayan bu uğraş, 12 Eylül üzerine bir şeyler karalamayı düşünürken, busatırları yazmamı sağlayan, gazete kupürüne denk geldiğimde ‘hiçte boşuna değilmiş, işte bunun için’ dedirtti.

Burada noktalı virgül koyarak, gerek pratik yaşantımızda ve gerekse yazma uğramışımızda, salgından önce ve salgından sonra anımsatmasını miladi bir başlangıç noktası olarak vurgulamak gerekli. Evet, bu gazete kupürusalgın belasından çok önce, insanların en azından bazı insanların özgürceseyahat yaptıkları döneme aittir. Bunu anımsatmak zorundayım. Sizde yazıyı okurken bunu dikkate alın.

Türkiye’nin yakın geçmişinde hakkında sayısız araştırmaların yapıldığı,  yol açtığı yıkımları anlatanyüzlerceromanın yazıldığı, filmlerin çekildiği ve özellikle devrimcilere tarifsiz mağduriyetler yaşatan 12 Eylül faşist darbesi tam anlamıyla çözümlenememiştir.

Türkiye genelkurmayının ve özellikle Pentagon’un üzerinden 41 yıl geçmesine rağmen, yanıtını veremediği,12 Eylül faşist darbesi neden başarısız oldu sorusunun yanıtını ben buldum.

Bu yanıt 3Temmuz 2012 Salı tarihli İngiltere’de yayınlanan ‘The Times’ gazetesinin üçüncü sayfasında küçük, önemsiz bir haber de gizliydi.

Haber doğal olarak İngilizce dilinde yazılmıştı ve şöyleydi;

Copsandcabbiesbeginjourney of a thousan English sentences’.

Amiyane tercümesiyle ‘Polis ve taksicilerin bin tümcecik İngilizce serüvenini’ diyordu haber. Haberin nedeni; Pekin’i Londra, Paris, Tokyo ve New York gibi dünya şehri yapmayı planlı yan Çin yönetimi,  tuvalet temizleyicisinden, polisine bütün kamu çalışanlarının en azından birkaç tümcecik İngilizce konuşması için kampanya başlatmış. Bu karar;  bugünden bakıldığında Çin yönetiminin gelişmeleri nasıl doğru okuduğunu göstermesi açısından çok güzel bir örnek. Çin’deki yörünge değişiminin, öngörü beceresinin bizdeki faşist 12 Eylül darbesiyle ne alakası var diye suratıma aptalca bakabilirsiniz. Baktığınızı da görüyorum!

12 Eylül’ü yapan ‘netekim ressam paşalarımızın, ‘Vatandaş Türkçe Konuş’ kampanyalarını ve coplamalarını anımsatırım. Evet, evet 12 Eylül darbesi en büyük yanlışını, vatandaş İngilizce konuş yerine, vatandaş Türkçe konuş kampanyasıyla yapmış ve bunun sonucunda başarısız olmuştur. Bundan sonra darbe yapacak ‘netekim ve ressam’ paşalar benim bu yazımdaki vurguladığım doğruları anlar, aynı yanlışları umut ederim bir daha yinelemezler.

Evet, 41 yıl sonra, nihayet çözümlediğim doğru; Vatandaş Türkçe konuş kampanyası 12 Eylül darbesini başarısız kılan temel etkendi.

Bu arada ek bilgi olarak Çin’de ki dil serüvenini anımsatayım; devrimden sonra 1950’ erde okul çocukları Rusça,  Kültür devrimi sürecinde de sadece Mao’ca öğrenmek zorundaydılar.

Süreci doğru okumak her ihtilal liderinin resim yapmaktan sonra en önemli yeteneği olmalıdır. 12 Eylül,  vatandaş İngilizce konuş kampanyası yerine, vatandaş Türkçe konuş kampanyası yaparak tarihi yanlışını yapmış ve Marmaris’in soğuk sularına başarısız bir ihtilal olarak gömülmüştür.

Saygılarımla

N.KazimOzturk

 

 

 

2547850cookie-check12 Eylül faşist darbesi niye başarılı olamamıştır?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.