19 Mayıs yurtta çoşkuyla kutlandı

DSP’li olduğu belirtilen bir grup, “Önce saygı duruşu istiyoruz” diyerek İstanbul Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürü Numan Güzey’in üzerine yürüdü.

Araya girenler saygı duruşununun çelenk konulmasının ardından gerçekleşeceğini söyledi. Törenin saygı duruşunda bulunulması ile başlaması gerektiğini söyleyen grup, uzun süre ikna olmadı.

Yaşanan tartışmanın ardından grup, anıt önünde saygı duruşu yaptı.

Şişli Belediyesi, en işlek caddesi olan Halaskargazi’de dev bir yürüyüş gerçekleştirdi. Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle donatılan caddedeki yürüyüş 12.00’de Şişli Atatürk Evi’nin önünden başlayıp Cevahir Alışveriş Merkezi’nde sona erdi.

TGB yürüyüşünde gerginlik

Türkiye Gençlik Birliği de (TGB), Beyoğlu Tünel Meydanı’ndan Dolmabahçe’ye “Gençlerin Diriliş Günü” adlı yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında gerginlik yaşandı. Yüzlerce kişi, saat 15.00 sıralarında yürüyüşe geçti. Ellerindeki TGB ve Türk bayraklarıyla yürüyen kalabalık belirli noktalarda afiş açtı. Deniz Gezmiş ve Kubilay’ın afişlerini yol üzerindeki işyerlerinin camlarına asan grup, bir mağazanın camına da gazeteci Uğur Mumcu’nun bez afişini astı. Ancak afiş camdan henüz tespit edilemeyen nedenle aşağı düştü. Bu sırada kalabalıktaki bazı kişiler ıslıklarla mağazayı protesto etti. Bazı TGB’liler ise tepki gösteren grubu yatıştırmaya çalıştı. Tepkiler üzerine mağazanın kepenkleri kapatıldı. Kepenkler kapanırken gruptaki bazı kişiler kepenklere yumruk attı. Gerginliğin ardından grubun yürüyüşü devam etti.

Bağdat Caddesi’nde büyük yürüyüş

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği “Fener Alayı ve Gençlik Yürüyüşü”ne binlerce kişi katıldı. Türk bayraklarıyla yürüyüşe katılan kadın ve çocukların çoğunluğunu oluşturduğu kalabalık Suadiye Işıklar’dan Göztepe Parkı’na kadar yürüdü. Binlerce insan, hep bir ağızdan Onuncu Yıl marşı ve Atatürk’ün sevdiği türküleri birlikte seslendirdi. Etkinliğe Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve coşkulu binlerce Kadıköylü katıldı. Bağdat Caddesi boyunca süren yürüyüş Göztepe Parkı önünde olaysız şekilde sona erdi.

ANKARA:
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında başkentte gençlik yürüyüşü ve şöleni düzenlendi. Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlükleri ile milli eğitim il müdürlüklerinin yanı sıra Ankara Kulübü Seğmenleri ve Ankara Üniversitesi’nin organizasyonuyla 19 Mayıs Stadyumu’nda bir araya gelen gençler, buradan Ulus’taki Atatürk Anıtı’na yürüdü.

“Gençlik Yürüyüşü” sırasında Türk bayrakları taşıyan öğrenciler, 10. Yıl Marşı’nı söyledi, “En büyük Türkiye” ve “Atam izindeyiz” sloganları attı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı izcilerin tüm illeri temsilen 81 Türk bayrağı taşıdığı yürüyüşte, bisikletli gruplar da yer aldı. Cumhuriyet Bulvarı’nı takip ederek Ulus’taki anıta gelen gençler, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okudu.

Yürüyüşe katılanların alana girdiği sırada, Atatürk Anıtı’na çelenk koymak isteyen bir grup İşçi Partili ile buna izin vermeyen polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Program kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından, yürüyüşe katılanlar, halk oyunları ve spor gösterilerini sundu.

İZMİR:
İzmir’de kutlamalar kapsamında ilk tören Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Atatürk Lisesi’nde yapılan kutlama programına İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Vekili Korgeneral Akın Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve vatandaşlar katıldı.

İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, törende yaptığı konuşmada, 19 Mayıs tarihinin “vatan toprakları işgal edilen, özgür yaşama hakkı elinden alınmak istenen bir milletin umutsuzluğa, yılgınlığa kapılmadan, aydınlık, güzel günlere inancının ve bu inançla verdiği üstün mücadelenin” başlangıcı olduğunu söyledi.

Bağımsızlık mücadelesinin Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başladığını kaydeden Kaplan, “Milletimizin bağımsızlık mücadelesine başladığı bugünün siz gençlere armağan edilmesi tesadüf değildir. Büyük önderimiz Türk gençlerine o kadar güvendi ki kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni sizlere emanet etti. Sizlerin de bu emaneti korumak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağınızı biliyordu” diye konuştu.

Gençler adına bir konuşma yapan Atatürk Lisesi öğrencisi Tolga Yüksel ise geçmişte bu vatan için yapılanların farkında olduklarını ve bu bilinçle kendi gelişimlerini sürdürdüklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından şiirlerin okunduğu törende, halk oyunları ekiplerinin yanı sıra çağdaş gösteri grubu hazırladıkları koreografileri sundu. Tören trambolin gösterisinin ardından uluslararası alanda başarılı olmuş İzmirli sporcular için yapılan ödül töreniyle sona erdi.

ANTALYA:
Antalya’daki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a da kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’na girişi sırasında kalabalık bir grup tepki gösterdi.

Aralarında CHP’li ve İP’lilerin de bulunduğu grup, Günay meydana geldiği sırada sloganı attı. Meydandaki kutlamalar sağanak yağmur nedeniyle yarıda kesildi ve Atatürk Spor Salonu’na alınarak burada devam etti.

SAMSUN:
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “19 Mayıs, Türk milletinin ve ülkesinin, asla bölünemeyeceğini, yok edilemeyeceğini, hür ve bağımsız olarak yaşamaya devam edeceğini bütün dünyaya gösterdiği tarihtir” dedi.

Aksoy, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında 19 Mayıs Stadı’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesinin 19 Mayıs 1919’da Samsun’da atılan temeller üzerinde inşa edildiğini söyledi.

Samsun’a çıkan Mustafa Kemal ve arkadaşlarına umutların tükendiği, karamsar günlerde Samsun halkının kuvvetli azim verdiğini vurgulayan Aksoy, “Samsun, kurtuluşa ve kuruluşa giden bir kahramanlık destanının atıldığı şehirdir” dedi.

Gençlere seslenen Aksoy, şunları kaydetti:

“Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, görev ve sorumluluğunuz olmalıdır. Vatanın, milletin bölünmez bütünlüğüne, milli hakimiyet ve demokrasimize gelebilecek her türlü olumsuzluğa karşı duracağımıza, sevgi ve saygıyla birbirimize sarılacağımıza olan inancımız tamdır. Ülkemiz ve ulusumuz için her zaman sorumluluklarınızın bilinciyle hareket edeceğinize inanıyoruz. Ulus ve devlet olarak sizlerle övünüyoruz.”

1343490cookie-check19 Mayıs yurtta çoşkuyla kutlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.