1974 Wimpy Grevi’nin kahramanları yıllar sonra buluştu

İngiltere’deki Türkiye ve Kıbrıslı toplum tarihindeki en önemli kilometre taşı olan 1974 Wimpy Grevi’nde en çok emeği geçenlerden Ziya Akşahin ve Merih Kudsal, 45 yıl sonra Çanakkale’de buluştular.

Toplumun ayaklı tarihi sayılan Ziya Akşahin, Wimpy Grevi’ni de ayrıntılı anlattığı “Gökyüzüne Dokunurduk Babik’te” başlıklı anı kitabını eski dostu Kudsal’a imzalayarak hediye etti. Doğanyol Eğitim Vakfı Kültür Yayınları’ndan piyasaya sunulan kitap puturgedoganyolegitimvakfi.com üzerinden satın alınabiliyor.

Eşi Rıza Yürükoğlu (Nihat Akseymen) ile 1971’de İşçinin Sesi’ni kuran Merih Kudsal da Akşahin’i yıllar sonra görmekten dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “Gökyüzüne Dokunurduk Babik’te kitabıyla Londra’daki toplumun tarihini yazılı hale gelmesi çok önemli. Ziya dostumuzu kutluyorum” dedi. Merih Kudsal uzun süredir Çanakkale’de bir köyde doğa içinde yaşadığını belirterek, “Sınıf mücadelesinden hiç bir zaman kopmadım. Londra’daki dost ve yoldaşlarıma buradan selamlarımı iletiyorum” diye devam etti.

Ziya Akşahin

WIMPY GREVİ?

1974’te Kıbrıs kökenli nam-ı diğer “Mr Ali” ya da “Ali Usta” Salih Ali’nin 115 Wimpy şubesinde çalışma şartları ve ücretlerinin iyileştirmesi için ilk Türk işçi grevi yapılır. İngiltere tarihinde ilk kez bir gıda işkolunda gidilen grevdir.

Rıza Yürükoğlu’nun (Nihat Akseymen) çevresinde toplanan sosyalist gençler ve çoğu devlet bursu ile okuyan solcu öğrencilerin önderlik ettiği greve 1000’den fazla işçi katılır. Tarih, Kıbrıs çıkartmasının üç ay sonrası, 1974’ün Ekim’idir… Bir çarşamba günü ilk grev başlar. Kıbrıs Türk Cemiyeti grev yönetim merkezi olur. Ziya Akşahin’in önderlik yaptığı Türk İşçi Birliği’ndeki arkadaşları ve TGWU’dan Gonzoles ile Cemiyet’te grevi yönetim masasını oluşturur.

Eylemde grevcilere karşı olası saldırıda yardıma koşmak için militan sosyalist arkadaşlardan bir de komite oluşturulur. İşveren grev kırıcıları tutmaktan, eylemci işçilerin satın alınmasına kadar klasik bütün yöntemleri denese de işçilerin birlik ve dayanışmasını bozamaz. Grev toplum üyelerinden de destek bulur. Grev 6’ncı gününde patrona geri adım attırır. Akşahin grevin başarısını “Haftada 100 saatin üzerinde çalışan işçiler 10 ile 25 pence arası saat ücreti alıyordu. Grevden sonra en az ücret 1 sterline yükseldi. Ayrıca patron bütün kaçak işçilerine ‘permit’ mektubu vererek yasal çalışma izni almalarını sağladı” diye aktarıyor.

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: Faruk ESkioğlu / Toplum tarihimiz “Gökyüzüne Dokunurduk Babik’te”de
https://acikgazete.com/ingiltere-toplum-tarihimiz-gokyuzune-dokunurduk-babiktede/

 

2640880cookie-check1974 Wimpy Grevi’nin kahramanları yıllar sonra buluştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.