1’nci yılında Hristofyas’a eleştiri çok

Rum basını, Dimitris Hristofyas’ın Rum Yönetimi Başkanlığı görevinde birinci yılını tamamlamakta olduğunu belirterek, bu bağlamda gerek Rum hükümetinde yer alan gerek muhalefette bulunan siyasi parti yetkililerinin bu süre zarfında Kıbrıs sorunu ve iç konulara ilişkin değerlendirmelerine yer verdiler.

SİMERİNİ: “Dimitris Hristofyas Partilerin Değerlendirmesi Altında” başlığıyla verdiği haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis, DİKO Başkanı Marios Karoyan, KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru, EURO.KO Başkanı Dimitris Silluris ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis’in değerlendirmelerine yer verdi.

AKEL Genel Sekreteri Kiprianu; Hristofyas hükümetinin bir yıllık döneminde, Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmeler ve doğrudan müzakerelerin başlamış olmasına vurgu yaptı. Kiprianu, Kıbrıs’taki iki liderin üzerinde uzlaşıya varılmış bir zemin ve çerçeve üzerinde müzakerelere başlamalarının en önemli adımlardan biri olduğunu belirtti.

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ise, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için her türlü çabayı desteklemeye devam edeceklerini, ancak artık Güney Kıbrıs’ın AB üyeliğini kendi lehine değerlendirme çabasına girmesinin zamanının geldiğini savundu. Barış İçin Ortaklık örgütüne üye olunması gerektiğinin altını çizen Anastasiadis, iç siyasette ise hükümetin her konuda aynı tutumu sergileyemediğini belirtti ve polis terfileri ile eğitim alanındaki sorunlara işaret etti.

DİKO Başkanı Marios Karoyan ise, Kıbrıs sorununa ilişkin son bir yıldaki gelişmeleri değerlendirirken büyük oranda Kıbrıs Türk tarafının tutumuna eleştiriler yöneltti. Hristofyas’ın müzakerelerde esnek ve yapıcı bir tutum sergilemesine karşın Kıbrıs Türk tarafının iki ayrı devleti savunan tezler ortaya koyduğunu iddia eden Karoyan, Hristofyas’ın müzakerelere kendi görüşü çerçevesinde başlamış olduğunu vurguladı.

Karoyan, Hristofyas’ın iç siyasetteki politikasını ise çoğunlukla olumlu bulduğunu belirtti, ancak hükümetin önünde hala çözmesi gereken çok ciddi sorunların bulunduğunu ifade etti.

KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru’da Kıbrıs müzakerelerine değindi ve Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının tutumunun uzlaşmaz olmayı sürdürdüğünü iddia etti. Omiru, Hristofyas hükümetinin AB nezdinde girişimler üstelenerek, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumunu değiştirmemesi durumunda AB sürecinin ilerleyemeyeceğini belirtmesi gerektiğini savundu.

EURO.KO Başkanı Dimitris Silluris ise, Hristofyas’ın Kıbrıs sorunundaki tutumuna yoğun eleştiride bulunarak, Hristofyas’ın Türkiye kökenlilerin gitmesi gibi müzakere edilemez tezlerde tavizler verdiğini ve müzakerelerin, Annan Planı’nın tarzında kötü bir çözüme götüreceğini savundu.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis de, Hristofyas’ın iç siyasete fazla odaklanmayarak bütün dikkatini Kıbrıs sorununun çözümüne verdiğini, buna karşın müzakerelerdeki gelişmelerden memnun olmadıklarını söyledi.

1189710cookie-check1’nci yılında Hristofyas’a eleştiri çok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.