2 bin yıllık Roma su kemeri betona kurban ediliyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara antik kentine su taşıyan Roma döneminden kalma yaklaşık 2 bin yıllık Delikkemer’in bitişiğinde başlayan inşaatlar tepki çekti…
Likya uygarlığını başkenti olan Patara antik kentinin su ihtiyacını karşılamak üzere M.S. 48-55 yılları arasında Roma döneminde inşa edildiği belirtilen Delikkemer, hidroloji mühendisliği açısından Anadolu’daki en özgün tarihi yapıların başında geliyor. Eski adı Bodamya olan İslamlar köyündeki su kaynaklarından alınan suyu, ortaları delinen kaya blokların birbirine geçirilmesiyle oluşturulan kanaldan Patara’ya taşıyan tarihi su kanalı, yöre halkı tarafından ‘Delikkemer’ olarak adlandırılıyor. M.S. 68’de bölgede yaşanan depremde zarar gören ancak yeniden onarılarak kullanıldığı belirtilen tarihi su yapısı bir çok bilimsel araştırma ve makaleye de konu olmuştu.

TURİZM HAFTASI’NDA KÜLTÜR MİRASINA BÜYÜK SAYGISIZLIK

Toplam uzunluğu yaklaşık 22 kilometre olduğu belirtilen su kanalından günümüze ulaşabilen önemli kalıntılar, Kaş’a bağlı Yeşilköy Mahallesi sınırlarındaki Pınarönü Mevkii’nde yer alıyor. Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında tarihi yapıyı tanıtmak ve yörenin kültürel değerlerine dikkat çekmek amacıyla devlet eliyle yaklaşık 200 metrelik kısmı günümüze ulaşan Delikkemer’den Patara’ya yürüyüş turları düzenleniyor. Ancak turizme kazandırılması için yıllarca çaba harcanan Delikkemer yeni bir Turizm Haftası arifesinde bu kez inşaat rantı ve betonla gündeme gelmesi tepkilere neden oldu.  

ÖNLEM ALINMAZSA TARİHİ YAPININ ÇEVRESİ BETONLAŞACAK

Türkiye’nin en önemli yürüyüş parkurlarının başında gelen Likya Yolu’nun rotası üzerinde bulunan koruma altındaki Delikkemer’de inşaatların başladığı gören yürüyüşçüler, durumu yetkililere haber vererek acilen önlem alınmasını istediler. İki ayrı noktada başlatılan inşaatlardan birinin tarihi yapıya yaklaşık 70 metre mesafede olduğu belirtildi. Önlem alınmazsa Türkiye’nin önemli tarihi ve kültürel değerlerinden birisi daha kısa süre içinde betona gömülecek.

BAKANLIK BÖLGENİN KORUMA STATÜSÜNÜ DEĞİŞTİRMİŞTİ

Hem arkeolojik sit hem de zeytinlik alan olarak koruma altında olan bölgenin çok büyük bir bölümü ayrıca doğal sit alanı statüsündeydi. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ocak 2018’de bölgenin doğal sit özelliğinde değişikliğe giderek Delikkemer’in de bulunduğu Fırnaz Koyu ve Çevresi’nin koruma statüsünü “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak değiştirdi. Bu değişiklik, korunan alanlarda yapılaşmanın da önünü açıyor. Ancak bölge son yıllarda kaçak olarak inşa edilen çok sayıda villa ile zaten betonlaşmaya başlamıştı. Bakanlığın değişiklik kararının ardından Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Mart 2018’de bakanlığın kararının iptali istemiyle Antalya İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Geçtiğimiz Eylül ayında Mahkemece atanan bilirkişi heyetinin yerinde keşif yaptığı dava ile ilgili yargı süreci halen devam ediyor.

2290330cookie-check2 bin yıllık Roma su kemeri betona kurban ediliyor!
Önceki haberMimar Sinan’ın yaşamı neden yaptığı camiler kadar bilinmiyor
Sonraki haberHalk patates ve soğan kuyruğunda ama Tarım Bakanlığı Türkiye’yi dünya ve Avrupa lideri ilan etti!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.