2 bin yıllık tarihi betona boğan müze inşaatı yıkılacak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Muğla’nın Milas ilçesinde İC İçtaş-Limak tarafından inşa edilen yeni arkeoloji müzesi, yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip olan Gümüşkesen Anıtını gölgede bıraktığı için tepki çekmişti…

Avrupalı seyyahları büyüleyen tarihi anıt mezarı betona boğan müze inşaatında yeni gelişime. Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan yaklaşık ünlü Gümüşkesen Mezar Anıtının bitişiğinde inşasına başlanan ancak tarihi anıtı gölgede bırakan müze inşaatı yıkılacak. AKP Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, tarihi anıtı gölgeleyen betonlaşma yüzünden tepkilere neden olan arkeoloji müzesi inşaatının yıkılacağını duyurdu. Antik çağda Karia’nın başkenti olan Milas’ta İC İçtaş-Limak tarafından inşa edilen arkeoloji müzesi tarihi anıtı gölgede bıraktığı için tepki çekmişti. AKP Milletvekili Demir, Kültür ve Turizm Bakanı ile müze inşaatının bertaraf edilmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan ünlü Gümüşkesen Mezar Anıtı, ilçenin ve bölgenin en önemli kültürel varlıklarından biri. M.S II. Yüzyıla tarihlenen anıt mezarın bulunduğu bölgede yeni bir arkeoloji müzesi inşa edilmesini planlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bölgede bulunan Yeniköy-Kemerköy termik santrallerini işleten İC İçtaş-Limak ortaklığı ile 2016’da bir protokol imzalayarak yapım işini bu firmaya verdi.

TARİHİ YOK EDEN SANTRALLERDEN GÖZ BOYAMA SPONSORLUĞU

Termik santrallerin kömür ocaklarının bulunduğu Mengefe, Hüsamlar ve Belentepe’de 2006’da ortaya çıkan antik yerleşimlerin kurtarma kazıları yapılarak kirli enerji üretimine kurban edilmesine göz yumuldu. AKP döneminde en çok kamu ihalesi alan firmaların başında gelen İC İçtaş ve Limak ortaklığı Yeniköy-Kemerköy Termik Santrallerini Nisan 2014’te yapılan ihale ile devraldı. Uzun yıllardır bölgede tarım alanları ve zeytinlikler ile kültür varlıklarının da yok olmasına neden olan termik santrallere karşı süren rahatsızlık, santrallerin özelleştirilmelerinin ardından yürütülen sponsorluk faaliyetleriyle giderilmeye çalışılıyordu.

BAKANLIK YENİ MÜZE PROJESİNİ İC İÇTAŞ-LİMAK’A VERDİ

Milas’ta inşa edilmesi gündeme gelen yeni arkeoloji müzesiyle ilgili protokol de bu kapsamdaki girişimlerden biri olarak değerlendirilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İC İçtaş-Limak ortaklığı ile 2016’da imzaladığı protokolle yeni müze binasının yapım işini bu firmaya verdi. Firma aynı zamanda ‘sosyal sorumluluk’ çerçevesinde yeni müze binasının sponsorluğunu da üstlenecekti. Yaklaşık 1 yılda tamamlanması planlanan projenin inşasına Aralık 2017’de başlanmıştı.

MİLAS’IN SİMGESİ OLAN TARİHİ ANIT BETONA BOĞULDU

Ancak yaklaşık 2 bin yıllık Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın dibinde başlatılan yeni müze binası yükseldikçe tarihi yapının tüm görkemini gölgelemeye başladı. “Ucube müze” yorumlarına neden olan betonarme bina hem ilgili uzmanların hem de ziyaretçilerin tepkisini çekmeye başladı. Bu arada şantiyeye dönen alanın ortasında kalan mezar anıtı uzun süre ziyarete kapatıldı.

AKP’Lİ VEKİL AÇIKLADI: ‘MÜZE İNŞAATI BERTARAF EDİLECEK’

Beklenen süre içinde bitirilemeyen müze inşaatı bir süre sonra yarım bırakılarak geçtiğimiz yıl kaderine terk edildi. Mali yetersizlikten dolayı yapımının durduğu iddiaları gündeme gelen müze inşaatının akıbeti tartışılırken AKP Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir tepki çeken inşaatın “bertaraf” edileceğini duyurdu.

‘MUAZZAM ESERİN YANINA YAKIŞMADIĞINA KANAAT GETİRDİK’

Milletvekili Demir, Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’la Milas’taki Gümüşkesen Mezar Anıtı’nı ilk ziyaret ettiğimizde yeni müze alanı olarak inşa edilmeye başlayan yapının arkeoloji ve kültürel değerlerimizle bir uyumu bulunmadığı, muazzam estetikle yapılmış eserin yanında yakışmadığına kanaat getirmiştik. M.S II. Yüzyıl, Roma döneminde tarihlenen ve bölgemizin önemli tarihi yapılarından Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın inşa edildiği tarihteki ruhunu koruyabilmek için, Sayın Bakanımızla sponsor bir firma tarafından hazırlanan yapının bertaraf edilmesi gerektiğinde mutabık olduk. Kültürel değerlerimiz bizim için çok önemli. Şimdi Sayın Bakanımızla birlikte Milas’a yeni bir müze kazandırmayı planlıyoruz. Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanımızla birlikte Milas’ın eşsiz kültürel değerlerini tanıtmak, bölgemizin turizm potansiyelini artırmak için gayret sarf ediyoruz.”

AVRUPALI SEYYAHLARIN GÖZÜYLE GÜMÜŞKESEN ANITI

Gümüşkesen Mezar Anıtı Milas’ın antik çağdan günümüze ulaşan önemli kültür miraslarından biri olarak biliniyor. Antik çağda Myalsa adıyla anılan Karya’nın Halikarnassos’tan (Bodrum) önceki başkenti olan Milas’taki anıt mezar, 18. Yüzyıldan itibaren bölgeyi ziyaret eden Avrupalı mimar ve arkeologlar ile seyyahların çizimlerine de konu olmuştu.

HALİKARNASSOS MOZOLESİNİN KÜÇÜK BİR KOPYASI

Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal (1911-2002), ‘Anadolu Uygarlıkları’ adlı eserinde iyi korunmuş durumdaki Gümüşkesen anıtının Milas’ın en önemli antik yapısı olduğuna dikkat çekerek antik dünyanın yedi harikasından biri olarak anılan Bodrum’daki Halikarnassos Mozolesi’nin küçük bir kopyasını andırdığını belirtmişti.

 

 

2470530cookie-check2 bin yıllık tarihi betona boğan müze inşaatı yıkılacak!
Önceki haberSpiegel: Türkiye Libya açıklarındaki yük gemisinin kontrolüne izin vermedi
Sonraki haberTürkiye’de zombileşen kapitalizme karşı toplumsal canlanma
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.