20 yıl sonra ilk kez görüldü

uşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyelerinin Ege Bölgesi’nin en önemli sulak alanlarının başında gelen Bafa gölü çevresinde yaptığı inceleme sırasında nesli tükendiği söylenen Akkuyruklu Kartal’ı görüntüledi.

Çalışmalarını anlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ” Bilimsel adı “Haliaeetus albicilla”olan Akkuyruklu Kartalın, Bafa Gölü kıyılarında 20 yıl öncesine kadar birkaç bireyinin görüldüğü ve erişkin bir bireyin zehirlenerek öldüğü bilinmekteydi. Son yıllarda yaban hayatındaki birçok hayvana zehir atılmasından dolayı, leşlerle de beslenen bu yırtıcının yaşamı tehlike altına girmiştir.Bafa Gölü kıyılarında neslinin bittiği söylenen Akkuyruklu Kartalı görüntülemeyi başardık. Akkuyruklu Kartalın Bafa Gölü kıyılarında görülmesi çok önemli olduğu düşünüyoruz. Önemli olan onun yaşam ve beslenme alanlarının korunmasıdır. Çok nadir görülen ve bölgede bittiği söylenen bu yırtıcının neslinin devam ettirilmesi için, özellikle yöre insanlarının, balıkçıların, avcıların hassasiyet göstermeleri ve duyarlı olmaları gerekir “ dedi.

AKKUYRUKLU KARTAL

Çok iri bir kartal türüdür. Deniz ve nehir kenarlarında, büyük göl kıyılarındaki ormanlık alanlarda yuva yapar. İngiltere’de soyunun tükendiği ve neslini devam ettirme çalışmalarının sonuçsuz kaldığı bilinmektedir. Genellikle balık ve su kuşları ile beslenirler. Doğada ölmüş hayvan leşleri de yerler. Akkuyruklu kartallar tek eşlidirler ve eşi ölünceye kadar eş değiştirmezler. Kuyruğu kısa ve kama şeklinde olup beyazdır. Gagası ve burun çevresi açık sarı renktedir. Akkuyruklu kartalın ötüşü gür ve tekrarlıdır.

1253120cookie-check20 yıl sonra ilk kez görüldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.