‘2006 Barış Adamı’ Peter Gabriel

Roma’da pazar gününe kadar sürecek zirvede, barış için yaptığı faaliyetlerle tanınan Peter Gabriel’e ödülü, hastalığı nedeniyle törene katılamayan dağılan SSCB’nin son devlet başkanı Mihail Gorbaçev yerine 1983 Nobel Barış ödülü sahibi eski Polonya devlet başkanı Lech Walesa tarafından verildi.


1990 Nobel Barış Ödülü sahibi Gorbaçov ise Roma Belediyesinde düzenlenen törene gönderdiği mesajda, “Peter Gabriel, bütün dünyada insanlık ve barış adına yaptığı faaliyetlerle tanınıyor. Evrensel bir dil olan müziği, kültürlerin birbirini anlamasını kolaylaştırmak için kullanıyor” ifadesine yer verdi.


Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni, Peter Gabriel’in Güney Afrika’daki soykırımı kınayan ilk sanatçılardan biri olduğunu belirttiği açıklamasında, “Özgürlük için mücadele eden bir sesi selamlıyorum” derken, 1976 Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead Corrigan Maguire, “Çağımızın en büyük barış adamını saygıyla selamlıyorum” dedi.


Ödülü alan 56 yaşındaki Peter Gabriel de teşekkür konuşmasında, “Müzik, tıpkı su gibi dünyada her zaman vardı” dedi ve “insanları birbirine bağlayan ve haberi, bilgiye, bilgiyi sağduyuya ve savaşı barışa çeviren teknolojilerin (cep telefonu, taşınabilir bilgisayar vb)” önemine işaret etti.


Genesis grubunun eski üyesi olan Peter Gabriel, uzun yıllardır kendini insan hakları savunuculuğuna adamış bulunuyor. Gabriel, Uluslararası AF Örgütü yararına bir yıldan fazla süren bir dünya turnesine çıkmıştı.


Nobel Barış Ödülü sahiplerinin yedinci zirvesi olan ve Roma’da başlayan bu zirvenin konusuysa “Atom barış için mi yoksa savaş için mi?”


FOTOĞRAF: Peter Gabriel



 

796550cookie-check‘2006 Barış Adamı’ Peter Gabriel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.