2015′ i kapatıp, 2016′ ya geçiyoruz. Nasılsınız?

İlk bahar da ve sonbahar da, iki kez seçim gerçekleştirdik. Sonuç, AK Parti ile devam. Söylenenler ve gerçekleşenlerle, beklenenler konusunda kısa bir gezinti yapalım.

Seçimlerden önce asgari ücret 1300.TL olacak diye reklamlar yapıldı. İsteselerdi sçimlerden önce de yapabililerdi. Ama yapmadılar. Seçimler oldu. Hükümet Kuruldu. Asgari Ücret Tespit Komisyınu toplantıya da çağrıldı. Ama hala karar çıkamıyor.

Merak etmeyin, yarından sonra çıkar. Perşembe gecesi karar, Resmi Gazete de yayımlanır ve 1 Ocak 2016 dan itibare de uygulanmağa başlar.

Evet. Asgar ücret 1.300 TL. olacak. Olacak da, bu söylemler başlıyalı cebinizden fazla ne kadar çıkmağa baladı. Gelmeden, gidenler nasıl. Giderleriniz arttı mı, azaldı mı?

Asgari ücret ve vergi ilişkisi, yılların konusu ve sorunu. Asgari ücretten vergi alınmasın dediğinizde, karışıklıklar başlıyor hemen. Zaten bu kez asgari ücreti herhalde komisyondan önce, Maliye Bakanlığı belirleyecek, sonra da asgari ücret açıklanacak.Açıklanacak da nasıl açıklanacak, nereden alınacak ve nasıl, gözler İşsizlik Sigortası Fon’un da. Neredeysa yasa çıkarılacak asgari ücret için. Torbalar yeniden başlıyacak.

Ocak ayı için, şubat başında yeni asgari ücreti almağa başladığınızda, yıl sonuna doğru bu ücretten azalma başlıyağını şimdiden belirtelim de hazırlıklı olun. Nasılsınız?

Bakalım emeklilere 100.TL aylık zam nasıl gerçekleşecek. Kimler bunun dışında kalacak. Memur emeklileri ile lgili daha bir ses yok. Memur emeklileri nasılsınız?

Bir başka reklam ilanı daha vardı hatırlıyormusunuz. Taşeron işçileri kadroya alınacak diye. Bir kısıtlama, ayırım veya kademeli diye bir açıklama olmaksızın. Kesin ve net. “Taşeron işçileri kadroya alınacak”

Bu konuda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı konuşmuyor. Maliye Bakanı konuşuyor. Hangileri nasıl ve ne zaman alınacak diye. Şu anda en büyük, taşeron çalıştıran işveren, Devlet. Ve bu 14 yıl boyunca, taşeronluk kamuda adeta yeni bir sistem haline geldi. Taşeronlar her geçen gün artıyor, taşeron işçilerinin sayısı da, her geçen gün daha fazlalaşıyor.

Yıl sonu. Devlet taşeron çalışmalarını yavaş yavaş tasfiye etmeğe başladı mı. Hiç öyle bir durum yok. Her gün, kamu işyerleri için yeni taşeronluk sözleşmeleri yapılıyor. 2016 da 2015 den daha fazla kamuda taşeron işçisi çalışıyor olacak.

Taşeronlarla yapılan, yasal anlamda yani alt işverenlik sözleşmelerine ilişkin mahkemeler, “Muvazaa” kararı verirse, alt işveren işçisi yani taşeron işçisi, asıl işverenin işçisi olacak. Mahkeme kararı sonrası, kadro vermek lutuf değil. Yargı kararını uygulamak. Peki bu mahkeme kararları ugulanıyor mu? Nasılsınız diye sormaya dilimiz varmıyor, kadroya geçtiniz mi diye.

O zaman yeni ve yeniden taşeron işçisi olarak kamuda çalışmağa başlayacaklara soralım. Nasılsınız?

Kıdem tazminatı söylemi yeniden gündeme geldi. Kıdem tazminatı konusunda bir şeyler olacak da nasıl olacak. Rivayet muhtelif. Fon kurulsun diyorlar. 40 yılı aşkın süredir yasa var, fon kurulması öngörülüyor. Ama hiç bir Hükümet döneminde, FON kurulmasına ilişkin ciddi bir yasa tasarısı taslağı gündeme gelmedi. Yani genel gerekçesi olan, maddeleri düzenlenmiş ve madde gerekçeleri yazılmış bir yasa tasarısı taslağı metni, hiç bir zaman resmi bir şekilde açıklanmadı. Sadece söylemi yapıldı. Bu söylemler arasından zaman zaman çelişkiler olması da cabası.

Fon’dan önce asıl sorun. Güven bunalımı. Fon kurulunca ne olacak. Güven eksikliği var. Sosyal Sigortalar’dan, İşsizlik Fon’una kadar uzanan bir deneyim. Fonda biriken paralar, başka ilgisiz kaynaklara aktarılıyor.

Bu güne kadar, İşsizlik Fon’u ndan GAP’a ne kadar para aktarıldı. Ve aktarılan paralar nerede kullanıldı, bir açıklama var mı. Ya da İsşsizlik Sigortası ile GAP arasında bir ilişki var mı. Bu sadece bir örnek.

İşçi sendikaları, ‘kıdem tazminatı’ bizim kırmızı çizgimizdir diyorlar. Bu konuda da ciddiler. Ama nasıl olacak.

Siz bakmayın, Hükümet’in her yaptığı iyidir diyenlere, çoğu zaman buna ne kendileri, ne de Hükümet yetkilileri inanıyorlar. Söylemiş oluyorlar işte.

Kıdem tazminatı ne olacak bakalım. Nasılsınız?

İşten çıkarılanlar, daha sonra yeni bir iş bulmanız kolay oluyormu. Nasılsınız?

İşsizler, bir çoğunuz bu konumdan öyle kolay kolay ayrılamıyorsunuz, Nasılsınız?

Sosyal sigorta uygulamalarında, hastane ve ilaç masraflarınızın ne kadarını siz ödüyorsunuz, bunun hesabını yaptınız mı hiç. Nasılsınız?

“Gelir Testi” uygulaması için süre yani erteleme süresi, iki-üç gün sonra sona erecek. Daha bundan bilgimiz bile yok diyenler de çok olacak. Herhalde bu uygulama yıl sonunda, mükerrer Resmi Gazete de yayımlanacak bir kararname ile de, bir müddet daha ertelenecek. Ama kanun orada duruyor. Maliye de boyuna hesap yapıyor, bütçeyi ona göre düzenliyor. Nasılsınız?

Bu nasılsınız sorularını daha da uzatabiliriz. Uzatmayalım.

Yıl sonunda da, böyle yazı mı yazılır diye soranlar elbette çoğunlukta. Ben de aynı görüşteyim. Yıl sonunda yeni yıla girerken, böyle yazımı olur.

O zaman, soruları bırakalım. İyi bir yıl dileyelim. Ve sadece bir dilek. Yeter ki, FARKINDA OLALIM.

____________________

* Ankara 29.Aralık 2015. Salı. [email protected]

1578620cookie-check2015′ i kapatıp, 2016′ ya geçiyoruz. Nasılsınız?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.