2015’e kadar 50 milyon yabancı turist!

14 Milyon Dolar harcamıştır. Kaba bir tabirle, deniz-kum-güneş için gelen yabancı turistlerin sayısı bir önceki yıla oranla %18 artmış fakat harcama miktarının artışı ise %11 de kalmıştır.


Kısaca,ülkemize her geçen yıl daha fazla yabancı turist gelirken, turistlerin harcadığı dövizin aynı oranda artmadığı görülmektedir.


2008 sezonu için hazırlıkların neredeyse bitmek üzere olduğu şu günlerde, nacizane bir tahminde bulunalım.


Meteorolojinin bugün itibarıyla yaptığı açıklama, önümüzdeki turizm sezonunun, turizmcilerin istediği gibi sıcak geçeceği yönündedir. Bu da sezon içinde otellerdeki doluluk oranlarının, Mart sonunda başlayıp Kasım’a kadar yüksek performansla süreceği anlamına gelir.Sezonun ilk göstergeleri olumlu olmasına rağmen, yine de Türk Turizmi malesef istenilen noktada değildir.


En iyi ihtimalle 2008’de gelen yabancı turist sayısı –tahminen- %20 artışla, 28 Milyon kişi, toplam döviz harcama miktarı ise 16 Milyon US Doları olarak ön görülebilir.Her gelen turistin cebinden ortalama 570 US Doları çıkmaktadır.Bu rakam İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerdeki döviz girdileriyle kıyaslanamayacak kadar azdır.


Türk turizmi gönüllülerinin de önceki yıllarda ön gördüğü gibi mevcut tesislere “2015 yılına kadar 1 YTL bile yatırım yapmaksızın ” yılda 50 Milyon turist ve yaklaşık 100 Milyon US Doları döviz girdisi sağlamak mümkün.


Söz konusu hedefi yakalamak için yapılacak  lokomotif düzenlemelerden biri, yat turizmine daha fazla önem vermektir.Yat Turizmi açısından Akdeniz çanağında en popüler ülke olan Yunanistan, uzun yıllardır liderliğini korumaktadır.Ekonomik açıdan daha cazip olan ülkemizin ise sıralamaya giremiyor olması, ”bacasız sanayimiz Turizm”de bir şeylerin yerine oturmadığını göstermektedir.


Öte yandan,Karaip adalarına seyahat eden bir Yat Turisti, uğradığı koyda günlük ortalama 5000 US Doları harcama yapmaktadır.Bu miktar Türkiye’deki yabancı turistin harcamasıyla kıyaslandığında yaklaşık 8 katı gibi büyük farklılıklar göstermektedir.


Güzide Türkiyemizin birbirinden güzel koylarını, sadece bir kaç bürokratik düzenleme ile yatçıların hizmetine açabildiğimiz takdirde,Türk Turizmi içinde yıllardır var olan bu dinamiğin harekete geçtiğini, belirgin bir şekilde hissedeceğiz.İstihdamdaki olası artışın ise, dolaylı turizm girdisine pozitif katkısı kaçınılmaz olacaktır.


Yukarıda öngörülen, 2015’e kadar yıllık 50 Milyon turist ütopya değil, gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel durumdur.Gerek idarecilerin, gerekse yatırımcıların ülke sevgisi ve hassasiyeti ile hadiseye yaklaşımları öncelik arz etmektedir.


Ülke turizmi açısından, şimdiden bol kazançlı ve turistli bir sezon geçmesi dileğiyle.


Saygılarımla

706830cookie-check2015’e kadar 50 milyon yabancı turist!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.