Sağlığın temeli beslenme, beslenmenin temeli amino asitler…

Turkish Forum UK’in düzenlediği yemekli sohbet toplantısının konuğu Dr Aydın Duygu oldu. Dr Aydın Duygu amino asit analizi ile insanların ilerde yakalanabilecekleri pek çok hastalığı önceden tespit etmenin mümkün olduğunu anlattı.

“Sağlığın temeli beslenme, beslenmenin temeli amino asitler” konulu toplantıya, Prof Zeynep Osar Siva, Dr Fikret Kaan Oran, Hackney Belediye Meclis üyesi Can Özsen, Emekli Büyükelçi Ahmet Rıfat Okçun ile çok sayıda konuk katıldı. Turkish Forum UK yöneticileri Başkan Sinan Ogün, Başkan Yardımcısı Nazif Akpınar, Yönetim Kurulu üyeleri Birol Yiğitcan, Bülent Ayger, Şeref Aygünoğlu, Kerem Yavuzarslan, İbrahim Tuncel ve Zeynep Dalkıran da toplantı’da hazır bulundu.

Mayfair’de Sofra restaurant’ta gerçekleştirilen toplantı Turkish Forum UK’ başkanı Sinan Oğün’ün konuklara hitaben yaptığı hoşgeldiniz konuşmasıyla başladı. Sinan Oğün Turkish Forum UK’in faliyetleri hakkında konukları bilgilendirdi. Turkish Forum UK’in eğitim konusunda yaptığı çalışmalara değinen Sinan Ogün, Türk toplumunun eğitimde yaşadığı sorunlara değindi. Çocukların eğitimi ve gelişmeleri alanında dünya çapında yaptığı çalışmalarla bilinen, Oxford Üniversitesi’nden Prof. Edward Melhuish ile bir toplantı yaparak Türk çocuklarının eğitimi için neler yapabilceklerini konuştuklarını ve yeni yılın ilk aylarında geniş katılımlı bir konferans yapılması kararı aldıklarını söyledi. Başkan Oğün, konuklara tanıtarak sözü Dr Aydın Duygu’ya bıraktı.

Turkish Forum UK Başkanı Sinan Ogün ve Dr Aydın Duygu

Dr Aydın Duygu katılımcılara teşekkürederek başladığı konuşmasında öncelikle sağlığın önemine ve beslenmenin sağlıklı bir yaşam için gerekliliğine değindi. Dr Duygu amino asitlerin beslenmenin temelini oluşturduğunu söyledi. Sunumunu şekillerle destekleyen Dr Duygu, beslenme ile ilgili çok fazla genelleme yapıldığını, bu konuda çok dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Beslenme ile ilgili genellemelerin insanı yanlışa yönlendirebilieceğini söyleyen Dr Duygu, nelerin nelerle yenebileciğini anlatırken, aslında bir çok yiyeceğin lezzet uyumu ve annelerin tercihiyle kendi kombinasyonunu yaptığını, kuru fasulye ile pilavın buna iyi bir örnek olduğunu anlattı.

Dr Duygu insan vücudunun yüzde altmışbeşini oluşturan suyun ardından yüzde yirmi ile en büyük ikinci grubun proteinler olduğunu ve tüm proteinlerin amino asitler tarafından yapıldığını, dolayısıyla amino asitlerin insan sağlığı için çok büyük önem arzettiğini belirtti. Bir insan vücudunda binlerce protein olduğunu ve bu proteinlerin yirmi amino asit trafından üretildiğini, bu amino asitlerin dokuzunun yaşamsal önemde olduğunu söyleyen Dr Aydın Duygu, amino asitlerin yalnızca yiyeceklerden alınabileceğini belirtti.

Amino asitler uygun miktarda alınmadığı sürece sağlıklı beslenmek ve sağlıklı olmak mümkün değildir diyen Dr Aydın Duygu, amino asit analizi ile vücudun ihtiyacını ve ilerde oluşabilecek hastalık risklerini tespit etmenin mümkün olduğunu ve temel amacı hastalıkları oluşmadan önlemek veya oluşmuş hastalıkları henüz bulgu vermeden teşhis etmek olan “kişiye özgü tip” uygulamasının önünün açıldığını söyledi.

Dinleyicilerden gelen soruları da tek tek cevaplayan Dr Aydın Duygu, konuşmasının sonunda katılımcılara ve toplantıyı düzenleyen Turkish Forum UK yöneticilerine teşekkür etti.

 

2351390cookie-checkSağlığın temeli beslenme, beslenmenin temeli amino asitler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.