Kovid-19 vakaları 4 haftada 8 kat arttı: Tablo ağır, önlem şart

Vural NASUHBEYOĞLU / Evrensel İstanbul – Kovid-19 vakaları geçen haftaya göre yüzde 114 arttı. Ölümlerde de yüzde 47 artış var. Uzmanlar, maske zorunluluğu ve duran aşılamanın çocuklar da dahil olmak üzere hızlanması gerektiğini söyledi.

Pandemi bitmeden ‘Vakalar düşüyor, maskeleri de çıkarıyoruz’ denilerek önlemlerin tümden kaldırılmasının faturası ağır oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artan vakalara rağmen ‘Müsterih olun’ telkini yaparken adeta serbest dolaşım izni verilen kovid-19 vakaları katlanarak günlük ortalama 8 bini aşarken, can kayıpları da bir önceki haftaya göre yüzde 47 arttı.

Artan vakaları gazetemize değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, salgında yeni bir dalganın içinde olduğumuzu belirterek toplu taşımada, kapalı mekanlarda maske zorunluluğunun yeniden getirilmesini ve aşılamanın yeniden başlatılması gerektiğini söyledi.

MASKE ZORUNLULUĞU YENİDEN GELMELİ
TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, şu an vakalarda ciddi bir yükseliş olduğuna dikkat çekerek “4 hafta önce haftalık vaka sayıları 7 bindi şimdi 57 bin oldu. 8 katın üstünde bir artış var. Bunu dikkate almalıyız” dedi. Sağlık Bakanı ‘Pandemi bitti’ dediğinde ne yazık ki pandeminin bitmediğine vurgu yapan Ökten, maske dahil tüm önlemlerin bırakılmasının erken ve hatalı olduğuna dikkat çekerek “Bakanlık bu hatasını kabul edip, toplu taşımada, kapalı ve kalabalık mekanlarda maske zorunluluğunu yeniden getirmeli. Yoksa bu artış devam eder ve bu gidişat bizi zorlar” diye konuştu. Artan vakalarla birlikte can kayıplarının da arttığını, sonbahara doğru bekledikleri vaka artışının maalesef şimdiden başladığına işaret eden Ökten, “Avrupa’da da vakalar artıyor ve bazı Avrupa ülkeleri maske zorunluluğunu geri getirdi. Omikronun yeni varyantının bağışıklıktan kaçabileceğine dair öngörüler var. Bu nedenle yeniden aşılama ve tekrarlayıcı aşı yapmak gerekebilir. Çünkü kovid geçiren ve aşı olanların da aradan geçen süre nedeniyle yeniden virüse yakalanma olasılığı var” dedi.

İSTANBUL’UN HARİTASI KIRMIZI
Türkiye’de bazı bölgelerin kovid haritasında yüksek riski ifade eden yeniden kırmızıya boyandığını anlatan Ökten “Türkiye’nin en büyük ili İstanbul’da da vakalar çok artmış durumda. Bayramda yaşanacak hareketlilikle virüsün geçtiğimiz dönemlerde yaşadığımız gibi başka yerlere taşınma riski var” uyarısını yaptı.

‘TESTİ 6 AY ÖNCEKİ GİBİ YAPSAYDIK VAKALAR 4 KAT FAZLA ÇIKARDI’
Halk Sağlığı Uzmanı Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, salgında yeni bir dalganın içinde olduğumuzu belirtiyor. Bakanlığın sınırlı verilerine göre bile günlük 8 bin vaka olduğuna işaret eden Pala, “Test sayısı ise açıklanmıyor. 6 ay önceki gibi test stratejisi uygulansa bu sayı 3-4 kat daha fazla çıkabilirdi. Ayrıca test merkezlerinde çalışan meslektaşlarımızdan edindiğimiz bilgiler kimi yerlerde test pozitifliğinin bu sınırlı teste rağmen yüzde 30 olduğunu gösteriyor” dedi.

OMİKRON HIZLA DEĞİŞİYOR
Dünyada da vaka artışının sürdüğüne ve bunda omikronun BA4-BA5 varyantı dışında başka varyantların da etkili olduğuna dikkat çeken Pala “Hindistan’daki artışın kaynağı BA2 varyantı. Omikron hızla bir değişim geçiriyor” dedi. Önlemler kaldırılırken ‘Sonbahar beklenmeli’ uyarısını yaptığını ama sonbahar gelmeden vakaların yükseldiğini belirten Pala, yaz döneminde hareketliliğin arttığını, Türkiye’ye Rusya ve Almanya’dan çok fazla turist geldiğine dikkat çekerek “Almanya’daki maymun çiçeği vakaları düşünüldüğünde bu gelişler sadece kovid için değil maymun çiçeği için de risk oluşturuyor” diye konuştu.

ÇOCUKLARA AŞI HAKKI TANINMALI
Pala, ivedi olarak Bakanlığın toplu taşımada ve kapalı alanlarda maske zorunluluğunu yeniden getirmesini, ‘Salgın bitti, merak etmeyin’ yaklaşımından vazgeçilerek insanları da rehavete sürüklenmesinin önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yaparak “Aşılama durmuş durumda. Birçok kişi 6 kişi şartı olmadığı için Biontech aşısı olamadığını söylüyor. Yeniden aşılamaya hız verilmeli, tamamlayıcı aşılar hızla yapılmalı. Yeni varyantlara karşı yeni nesil aşılar hızla ülkemize getirilmeli. 6 ay üzerindeki çocuklara aşı hakkı tanınmalı. 81 ile ait tüm veriler hızla açıklanmalı” dedi.

TARIM BAKANLIĞI DAHA FAZLA VERİ AÇIKLIYOR
Şu anda salgına ilişkin verileri Sağlık Bakanlığı yerine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından atık sulardaki SARS-CoV-2 yük dağılımı haritasından takip ettiklerini ve bunun Sağlık Bakanlığı açısından utanç verici olması gerektiğini dile getiren Pala “Tarım ve Orman Bakanlığının bu atık su haritasında en yüksek virüs derişimi İzmir, Muğla, Antalya, Bursa ve İstanbul’da. Sağlık Bakanlığı ise halen illere göre kovid-19 olgu ve ölüm sayılarını açıklamadı” ifadelerini kullandı. Fotoğraf (TTB): Ali İhsan Ökten

 

2620560cookie-checkKovid-19 vakaları 4 haftada 8 kat arttı: Tablo ağır, önlem şart

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.