“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü”nde iki topluma çağrı

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde güven yaratıcı önlem amacıyla kurulan teknik komite tarafından Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, bir gün sigaradan uzak durmanın daha sağlıklı bir yaşam için atılacak bir adım olacağını kaydetti.

Açıklamada amacın, tütün kullanımının “Kıbrıslılar” üzerindeki sağlık, ekonomik ve sosyal açıdan olumsuz etkilerini azaltmak olduğu ifade edildi.

Komitenin, “ada genelinde sigara tüketimini azaltmak amacıyla deneyimlerin paylaşılması için iki kesim arasında iletişimi geliştirmeyi; sigaranın olumsuz etkilerinden korunmak için çalışmalar yürüten örgütler arasında işbirliğini geliştirmeyi; iki kesimdeki araştırmacılar arasında işbirliği ve iletişimi geliştirmeyi; Tütün Kullanımını Önleme Konvansiyonu (FCTC) tedbirlerini yerleştirmek için iki toplum arasındaki işbirliğinin gelişmesini sağlayacak ek protokoller üzerinde çalışma yapmayı planladığı” belirtildi.

Açıklamada, komitenin amacının sadece kişileri sigara içmekten caydırmak olmadığı, sigarasız yaşama katkı olacak ortamların yaratılmasını da içerdiği, işbirliği ile sosyal bir değişim yaratılabileceği ifade edildi.

Hiçbir tüketici ürününün tütün kadar tehlikeli olmadığı ve can almadığı kaydedilen açıklamada, yılda 5 milyon kişinin tütünle ilişkili hastalıklardan hayatını kaybettiği, tütünün tedavi edilebilir hastalıkların neden olduğu ölümlerin başında gelen neden olduğu ve dünyada uyuşturucu, alkol, AIDS, yol kazaları, intihar ve cinayetlerin toplamından daha çok ölüme neden olduğu belirtildi.

Tütün kullanımının Avrupa’da sadece yılda 650 bin ölüme neden olduğu kaydedilen açıklamada, binlerce daha insanın kanserojen, zehir ve toksik maddeler içeren sigara dumanına maruz kalmaktan dolayı hayatını kaybettiği vurgulandı.

1529310cookie-check“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü”nde iki topluma çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.