3/B söylentisiyle akıl almaz orman katliamı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın Manavgat ilçesinde 150 hektara yakın ormanlık alanda ağaçlar önce kesildi, ardından kökleri sökülerek tarla açıldı. İddiaya göre bu katliamın nedeni, 2/B düzenlemesinde olduğu gibi işgal edilen ormanların işgalcilerine satılacağı söylentisi…
 
Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Yukarı Işıklar, Evrenler Yavşı ve Salur köylerindeki orman arazilerinde 19 noktada ve yaklaşık 150 hektara varan alanda ağırlığı kızılçam olan ağaçlar önce kesildi, ardından ise kökleri sökülerek yok edildi. Arazi açmak için yapıldığı ve yöredeki bazı köy muhtarlarının adının karıştığı öne sürülen akıl almaz orman yağmasını ardından bölgede inceleme yapan Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Böylesi bir usulsüzlüğün oluşmasına göz yuman sorumluların, değil yargılanması derhal bu kurumdan el çektirilmeleri gerekmektedir. Orman Genel Müdürlüğümüzün bu konuda gereğini yapacağını ve sorumluları yargı önüne çıkaracağını düşünüyoruz” dedi.
 
Antalya’nın Manavgat İlçesine bağlı Yukarı Işıklar köyünden bir vatandaş, bölgedeki ormanlık alanda ağaçların sökülerek arazi açıldığını görünce Tarım Orman-İş Sendikası’na telefonla ulaşarak durumu bildirdi. Bunun üzerine 13-14 Nisan tarihlerinde bölgeye gelerek ormanın tahrip edilerek arazi açıldığı öne sürülen alanı gezen Tarım Orman-İş (Tarım Orman Hayvancılık ve Çevre Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası) Genel Başkanı ve beraberindeki heyet, gördüğü manzara karşısında dehşete düştü.
 
AĞAÇLAR ÖNCE KESİLDİ, ARDINDAN EKSKAVATÖRLE KÖKLERİ SÖKÜLDÜ
Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasında bulunan Yukarı Işıklar, Evrenler Yavşı ve Salur köylerinde yaklaşık 150 hektara yakın orman arazisinde arazi açıldığı iddiası üzerine bölgeye gelen Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, ağaçların kesilerek kaçırıldığı, daha sonra da paletli ekskavatörlerle köklerinin sökülerek arazinin bir kısmına zeytin fidanı dikildiği yönünde ihbar aldıklarını söyledi.
 
‘22 GÜN BOYUNCA TAHRİBATA MÜDAHALE EDİLMEDİ’
Tahribatın halen devam ettiği ve konuyla ilgili yapılan ihbarların yetkililerce dikkate alınmadığı iddiaları üzerine teknik bir heyetle bölgede inceleme yapan Durmuş, “Usulsüzlüklerin yaşandığı alanlarda 22 gün süre ile çalışan ekskavatörlere müdahale edilmemesi kurum adına eksiklik ve suçtur” diye konuştu.
 
ORMAN TAHRİBATINA KÖY MUHTARLARININ ADI KARIŞTI
Konuyla ilgili bilgi almak için Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerine ulaştıklarında, “Siz işinize bakın”yanıtı ile karşılaştıklarını öne süren Tarım Orman-İş Başkanı Şükrü Barut, yörede yaşayan köylülerin iddialarına göre orman tahribatının bazı köy muhtarlarınca yapıldığının ifade edildiğini söyledi.
 
‘YÜZLERCE SERVİ AĞACI KESİLEREK SATILDI’
Öte yandan Yaylaalan Orman Şefliği sınırlarında bulunan Sivri Kule çevresinde yüzlerce doğal servi ağacının kesilerek yatçılara satıldığı iddiasını da gündeme getiren Durmuş, bölgede tahrip edilen alanların koordinatlarını da tek tek paylaşarak “Tahrip edilip açma yapılan alanların coğrafi koordinatlarına girildiğinde, bu alanların üç ay öncesi kapalılık durumu ve bugünkü durumu net olarak görülecektir. Ayrıca yapılan tahribatın büyüklüğünü de görmek mümkün olacaktır. Böylesi bir usulsüzlüğün oluşmasına göz yuman sorumluların değil yargılanması, derhal bu kurumdan el çektirilmeleri gerekmektedir. Orman Genel Müdürlüğümüzün bu konuda gereğini yapacağını ve sorumluları yargı önüne çıkaracağını düşünüyoruz. Ayrıca bu konunun aydınlanması ve tahribatın önlenmesi için Sendikamız Tarım Orman-İş olarak da takipçi olacağımızın bilinmesini isteriz” diye konuştu.
 
YETKİLİLER: ‘SORUMLULAR HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILDI’
Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz yetkililer, orman açma işlemini doğruladı. Açılan orman miktarının sözü edilenden daha az olduğunu ve bununla ilgili tutanak tutulduğunu belirten yetkililer, sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldığını kaydetti.
 
3/B SÖYLENTİSİ, ORMAN KATLİAMINI TETİKLEDİ
Orman arazilerinin işgalcilerine satılmasını sağlayan ve kamuoyunda 2/B yasası olarak bilinen düzenlemenin ardından, ‘3/B’ adıyla yeni bir düzenleme yapılacağı ve işgal edilen orman arazilerinin işgalcilerine verileceği iddialarının Manavgat bölgesindeki orman açmalarında etkili olduğu belirtiliyor. Ancak halk arasında kulaktan kulağa yayılan ve adı ‘3/B’ olarak anılan bir düzenleme bulunmuyor.
2088300cookie-check3/B söylentisiyle akıl almaz orman katliamı!
Önceki haberİNGİLTERE… Türkiye ve realpolitik
Sonraki haberİNGİLTERE… Kuzey Kıbrıs Festivali fiyaskosu
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.