4 işçinin hayatını kaybettiği patlamada Tüpraş kusurlu çıktı

Tüpraş’ın İzmir Rafinerisi’nde çalışan dört işçinin temizlik için çıktıkları tankta meydana gelen yangında hayatlarını kaybetmeleri konusunda bilirkişi raporları açıklandı.

İzmir Rafinerisi’nde meydana gelen ve 20 yaşındaki Yusuf Kepenek, 24 yaşındaki Kemal Şaşmazer, 26 yaşındaki Mehmet Karademir ile 44 yaşındaki Mehmet Dere’nin can verdikleri olay sonrasında yapılan incelemelerde ihmaller nedeniyle ölümlerin yaşandığı ortaya çıktı.

Hürriyet’ten İsmail Saymaz‘ın aktardığı bilirkişi raporuna göre olayda tanka ‘nafta’ adı verilen petrol ürünü sızarken, içerisinde gaz birikti. Naftanın tanka aktığı görüldüğü halde ertesi gün, ateşli izin sertifikası olmadan ve gaz ölçümü yapılmadan dört işçi 19 metre yükseklikteki tanka çıkarıldı. Petrol ve gaz yığını üzerinde çalışan 4 işçi makineyle temizlik yaparken, çıkan kıvılcımla tank patladı. Yaşanan bu olayın ardından yapılan araştırmada bilirkişiler kuralsız çalışan taşeron şirketin de taşeron şirketi denetleyemeyen Tüpraş’ın asli kusurlu olduğunu açıkladı.

Raporda, bakımı taşerona devretse de Tüpraş’ın denetim ve gözetim yetkisini devredemeyeceği belirtilerek, “TÜPRAŞ’ın izinlerin uygulanmasını, gözetim ve denetimini yeterince yapmaması nedeniyle bütün tedbirleri aldığından söz edilemez” deniliyor.

‘EMNİYET UZMANI ‘HASTAYIM’ DEYİP GAZ ÖLÇÜMÜ YAPMADI’

Taşeron şirketin sahibi Bedrettin Karataş, Tüpraş’ın verdiği talimatlara göre tıpaların çıkarılıp ateşli çalışma izni verildiğini belirtti. Tüpraş’ın Emniyet Uzmanı Esfet Bilici’nin gaz ölçümü yapmadığını savunan Karataş, “O gün kendisi hasta olduğunu söylemiştir. Ölçümü yapsaydı kaza meydana gelmezdi. Tankta gaz olduğu sürece patlama olur” dedi.

EMNİYET UZMANI İŞÇİLERİ SUÇLADI: TAŞ KESME ALETİYLE ÇALIŞTILAR
Bilici ise işçileri suçlayarak, “Çalışanlar ateşli malzemeyle çalışmaya izin verilmediği halde o gün taş kesme aletiyle çalışmıştır. Bizim iznimiz dışında hareket ederek bu olaya sebebiyet vermişlerdir” dedi. Bilici ayrıca patlamadan önce gaz ölçüm aleti ile tank çevresinde gezdiğini, artış görmediğini söyledi.

TAŞERON İŞÇİ: ‘KAYNAK SAĞLAM DEĞİL’ DEDİĞİMDE ‘İŞİNE BAK’ DENİLDİ

Olayın ardından taşeron işçi Halil İbrahim Kavlak da taşeron şirketin patlayan tanka istenenden farklı türde kaynak yapıp boyayla üzerinin kapatıldığını öne sürdü. Kavlak, “Kaynak sağlam değil. Gözenek kaldı” diye itiraz etmesine rağmen “Sen işine bak” denildiğini savundu. Bakımdaki bir başka tankın aynı şekilde olduğunu iddia eden Kavlak, “Dün çalıştığınız tank da deliktir. Kaynağı zayıf, standart değildir. Tankta incelme vardır” dedi.

2134880cookie-check4 işçinin hayatını kaybettiği patlamada Tüpraş kusurlu çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.