40 bin Hıristiyan Irak’ı terk etti

Hazreti Muhammet karikatürleri  nedeniyle başlayan gerginlik  ve Sunni Şii  çatışması yüzünden 40 bin Hıristiyan’ın Irak’ı terk ettiği, Müslüman ülkelerde yaşayan 200 Milyon Hıristiyan’ın da tehdit altında  olduğu  öne sürüldü. görüyorlar.

Hıristiyanlarla Dayanışma Örgütü (CSİ) sözcüsü Michael Link tarafından yapılan açıklamaya  göre, heryıl  onbinlerce  Hıristiyan  dini inançlarından dolayı  öldürülüyor, milyonlarca  Hıristiyan da baskı  ve tehdit altında.

CSİ sözcüsü, Sunni- Şii  çatışmasının yaşandığı Irak’ta Hıristiyanlar hedef haline geldi.Karikatür krizi nedeniyle kiliselere ve Hıristiyanlara ait iş yerlerine  karşı  saldırılar arttı. Son bir yılda Irak’ı  terk eden Hıristiyanların  sayısı 40 bine yükseldi.

Bir İhsan Hakları  Kuruluşu olan Hıristiyanlarla  Dayanışma  Örgütü’nün verilerine göre, sadece Müslüman  ülkelerde  değil, Çin’de  yaşayan 80 bin Hıristiyan da baskı altında.Hıristiyanlara yönelik  en büyük  baskılar ise Kuzey  Kore’de  uygulanıyor.Bu ülkede yaşayan yaklaşık  200  bin Hıristiyan  insanlık  dışı muaele görüyor.

CSİ’ye  göre Müslüman ülkeler içinde Hıristiyanlara  karşı  en büyük baskıyı  uygulayan  ülke  ise  Suudi Arabistan. Bu ülkede, Müslümanlıktan Hıristiyanlığa  geçenler idam ediliyor.

ABD İŞBİRLİKÇİSİ GÖRÜLÜYOR

Eleştirilerden Türkiye de payını alıyor. CSİ açıklamasında, Türkiye  ile  ilgili  olarak, “Türkiye, AB sürecine  girmesine  karşı  Hıristiyanlara ikinci sınıf  vatandaş  muamelesi  yapıyor”  ifadeleri  kullanıldı.

Irak’taki Hıristiyanlar, “ABDi” olarak görüldükleri için  iki  cepheden  Sunnilerin ve  Şiilerin  saldırıısına uğruyorlar. Bu  ülkede, son günlerde Hıristiyanlara yönelik saldırıılarda büyük bir artış  gözleniyor.

Örgütün Birleşmiş Milletler kaynaklarına  dayandırarak  verdiği  bilgilere  göre, son bir yılda 40 bin Hıristiyan ülkeyi terk  etmek  zorunda  kaldı. Birleşmiş  Milletler  Irak  Özel  Temsilcisi, ülkede dini  gerginliği  arttırmak  içzin kiliselerin hedef seçildiğini söyledi. Son bir hafta  içinde Irak’ta  iki  kiliseye  saldırı düzenlendiğini açıkladı.

BM Telsilcisine  dayandırılarak verilen  bilgilere  göre, Kerkük’teki Süryani St. Emhrem Kilisesi  de  bu  saldırılardan  payını  aldı. Saldırıda 3  kişi  öldü, 11  kişi  de yaralandı. Bağdat’taki St. Maria Kilisesine ain sırasında atılan bombada ise Hıristiyanların dini lideri Patrik Emmanuel Delly  ölümden kıl payı kurtuldu.

Irak’ta yaşayan yaklaşık  800  bin Hıristiyan  Vatikkan’ın Chaldaer Kilisesi , Süryani Ortadoks Kilisesi ve Asuri Kilisesine bağlı. Ülkede 15  bin dolayında da Proteston  bulunuyor.

FOTOĞRAF: Sebati Karakurt / Irak

1124140cookie-check40 bin Hıristiyan Irak’ı terk etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.