5 bin yıl sonra sandıkta

Yeni cumhurbaşkanını seçmek için Mısır halkı bugün de sandık başında… Yeni cumhurbaşkanı seçmek için sandık başına giden Mısır halkı seçimin ikinci gününde de oy kullanmaya devam ediyor.

Mısır halkı bu sabah 08.00’de yeniden açılan seçim merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Sayıları 24 milyonu bulan kadın seçmenler seçime büyük ilgi gösteriyor. Ancak Mısır için dönüm noktası olarak görülen seçimin ilk turunda katılım beklendiği kadar yüksek olmadı.

Seçimde 13 aday yarışıyor. Müslüman Kardeşler’in desteklediği Hürriyet ve Adalet Partisi’nin adayı Muhammed Mursi’nin seçimden birinci çıkması bekleniyor.

Ancak Mursi’nin cumhurbaşkanı seçilebilmek için gerekli olan yüzde 50 barajını geçemeyeceği tahmin ediliyor.

Eğer hiç bir aday oyların yüzde 50’sini alamazsa seçimler ikinci tura kalacak. Bu durumda en çok oyu alan iki aday arasında 16 ve 17 Haziran’da ikinci tur seçimler yapılacak.

KADINLAR HAYALKIRIKLIĞINDA

Mısır’da Mübarek rejimin devrilmesinin üzerinden 15 ay geçtikten sonra düzenlenen ilk cumhurbaşkanlığı seçimleri Guardian’ın yer verdiği haberler arasında. Guardian, bu seçimin Mısır’da ikinci cumhuriyete öncülük edeceği görüşünde. Ancak gazete halk içinde kimi çevrelerin Mısır’ın geleceğine ilişkin şüphelerinin hala giderilemediğini yazdı.

Independent de yer “Mısırlılar dün tarih yazdı” yorumuyla Nebile Ramdani’nin Mısırlı kadınlara ilişkin analizine yer verdi. Ramdani, “Mısırlı kadınların söz hakkı var – ama devrime olan tüm inançlarını kaybettiler” değerlendirmesini yaptı.

Başkent Kahire’nin Aguza semtinde, sadece kadınlara ayrılan bir seçim merkezine binlerce kararlı seçmenin bir biri ardına girip çıktığını belirten Ramdani, “bu demokratik, aydınlanmış bir cumhuriyeti simgeliyor gibi görünse de, gerçek ne yazık ki cesaretlendici değil” ddedi. Ramdani gözlemlerine dayanarak Mısırlı kadınların, seçimleri gelenekçi, erkekleri öne çıkaran, kadınları geri plana alan bir yapıda gördüklerini aktardı.

Raldani “Her yaştan, sınıftan ve meslekten kadınlarla sohbetlerim kısa sürede gösterdi ki pek çoğunun Arap Baharı sonrası düzene hiçbir inancı kalmamış. Kadınlar, yeni Mısır parlamentosunun yüzde 2’sinden azını oluşturuyor. 12 cumhurbaşkanı adayının tamamı erkek” diye devam etti.

19 yaşındaki iki çocuk annesi Emel de şu yorumu yaptı:

“Kadın hakları Mübarek’in devrilmesinden bu yana geriledi. Bir umutla oy kullanıyoruz çünkü kadınların verebileceği çok şey var, ama İslamcı partiler toplumu erkeklerin daha iyi yöneteceğine inanıyor. Kadınların evlilik yaşını 14’e düşürmeye yönelik planlar çoktan snuldu ki her şey onları mutfakta tutmaya yönelik.”

1343900cookie-check5 bin yıl sonra sandıkta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.