‘6-7 Eylül Olayları’ sergisine çirkin saldırı

Tarih Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Helsinki İnsan Yerleşimleri Derneği’nce, 6-7 Eylül 1955’te meydana gelen olayların 50. yıldönümünde, ”50. Yılında 6-7 Eylül Olayları” konulu serginin İstiklal Caddesi’ndeki Karşı Sanat Galerisi’nin açılışının ardından galeriye gelen küçük bir grup, sergilenen fotoğraflara yumurta atarak, bazı fotoğrafları yerlerinden söktü. Türk bayrağı açan gruptakiler, bir süre slogan attı.


Olay yerine çağrılan polis ekiplerince dışarıya çıkartılan bu kişilerden bazılarının gözaltına alındığı öğrenildi.


Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Silier, sergiye yapılan saldırıyı kınadı. Tümamiral Fahri Çoker’in kişisel arşivinden derlenen yaklaşık 250 fotoğrafın yer aldığı sergiye yapılan saldırıyla ilgili açıklamalarda bulunan Silier, her tarihsel dönemde her ülkede bağnazların, farklı etnik, ırkçı, dinsel, kültürel grupların olduğunu ve bunların saldırılara giriştiklerini söyledi.



ELLİNCİ YILINDA OLAYLI SERGİ


6-7 Eylül 1955 tarihinde yaşanan olaylar; öncesi, sonrası ve yaratığı sonuçlar açısından önemli bir dönüm noktası sayılıyor. Baştan sona planlı, sistemli, kışkırtmalar ve hukuka aykırı bir biçimde gelişen olaylar, bir yıkıma dönüşmüş; 70 bin Rumun göç etmesiyle sonuçlanmıştı.


Türkiye’de, ‘geçmişle hesaplaşma’ anlamında önemli bir adımın daha atılması anlamına gelecek sergi 6 – 26 Eylül 2005 tarihleri arasında açık kalacak.
 
Sergi, olaylarla ilgili soruşturma ve mahkeme sürecinde Baş Hakim olarak görev alan ve sonradan Askeri Yargıtay Başsavcılığı yapan emekli Koramiral Fahri Çoker’in, ölümünden sonra yayımlanmak koşuluyla Tarih Vakfı’na bağışladığı arşiv esas alınarak düzenlenmiş.


Arşiv, yaklaşık 250 fotoğraf ile soruşturma ve mahkeme süreciyle ilgili belgelerden oluşuyor.


Serginin hazırlanmasına Tarih Vakfı’nın yanı sıra İnsan Yerleşimleri Derneği ve Helsinki Yurttaşlar Derneği de katkıda bulunmuş.


PANEL; 6-7 EYLÜL BELGESELİ; KİTAP


Sergi sırasında, 6 – 7 Eylül üzerine bir panel düzenlenecek ve Can Dündar’ın 6 – 7 Eylül belgeseli gösterilecek.
Dilek Güven’in Tarih Vakfı Yurt Yayınevi tarafından yayımlanan konuyla ilgili “6-7 Eylül Olayları” adlı kitabı da sergi sırasında satışa sunulacak.


Panel: 12 Eylül 2005, saat 15.00
Bilgi Üniversitesi / Dolapdere Kampüsü


Konuşmacılar:
Mete Tuncay, Murat Belge, Zafer Toprak, Rıdvan Akar, Ayhan Aktar

1024230cookie-check‘6-7 Eylül Olayları’ sergisine çirkin saldırı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.