68 kuşağından Hasan Abiyi yitirdik

Londra’da yaşayan Kıbrıslı devrimci Hasan Raif (70) bu sabaha karşı yaşamını yitirdi. Raif’in cenaze töreniyle ilgili ailesinden açıklama bekleniyor.

Faruk Eskioğlu’lu 2014’te yaptığı söyleşi sonrasında Raif’i şöyle anlatmıştı:

68 ruhunu gittiği heryerde yaşatıyor…

Hasan Raif 68 kuşağından… Başarılı bir inşaat mühendisi olan Raif, Kıbrıs’ta kalıcı barışın inşaası için de çalışıyor. En büyük amacı ise Kıbrıs’ta, Türkiye’de, İngiltere’de velakin bütün dünyada sosyalizmin inşaası…

Kuşağının devrimci ruhunu, doğduğu Kıbrıs, üniversite eğitimini aldığı Türkiye ve 1977’den bu yana yaşadığı Londra’da bıkmadan usanmadan ve uzlaşmadan sürdürüyor. “Kendimi bildim bileli sosyalistim ve ölünceye kadar da öyle kalacağım” diyen Raif, Londra’daki Kıbrıs ve Türkiye kökenli  toplumunun gelişimi için yapılan bir çok projede de imzası bulunuyor…

1948’de Güney Kıbrıs’taki Çanakkale köyünde doğdu… 4 yıl 11 ay mücahit askerlik yapar. 68’de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi’ne gider… Onca politik uğraşısına rağmen başarılı bir öğrenci olan Raif ‘master’ını da başarıyla tamamlar.

1971’de İTÜ’de Kıbrıslı Türk Öğrenciler Derneği’ni kurar. İTÜ’deyken Deniz Geçmiş, Mahir Çayan ve Hüseyin İnan gibi devrimci liderlerle arkadaş ve eylemdaş olur. Amerikan karşıtı protestolara ve 15-16 Haziran işçi eylemlerine katılır. “O dönemde Kıbrıslı öğrencilerin çoğu devrimciydi. Faşist kurşuyla öldürülen, kaçırılan arkadaşlarımız da oldu…” diyen Raif, bir gün Beyoğlu’nda yürürken faşistler tarafından bir otomobilin önüne itildiğini ve şans eseri ölümden kurtulduğunu anlatıyor…

1973 sonunda Kıbrıs’a döner ve bir Rum şirketinde mühendis olarak çalışmaya başlar. 1971’de kurulan CTP’ye 1973’de katılır. Türkiye’nin 1974 Kıbrıs’a askeri müdahalesinde Rum saldırılarından korunmak için sığındığı İngiliz üssünde 6 ay mahsur kalır. Özgürlüğüne kavuşunca adanın kuzeyine geçen Raif, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde (CTP) aktif çalışmaya başlar. 1976’da CTP’den milletvekili adayı gösterilir ve aynı yıl Güzelyurt Belediyesi Başkan Yardımcılığı’na seçilir.

TCCA’NIN KURUCUSU

Raif 1977 eşi Gülşen ile evlenerek Londra’ya yerleşir. Siyasi mücadelesini Londra’da da sürdürür. İlk işi Demokrasi Derneği’ne üye olmak olur ve ilk seçimlerde genel sekreterliğe seçilir. Aynı yıl Kıbrıslı Türk Yaşar İsmailoğlu ile Futbol Federasyonu’nun kurucuları arasında yer alır. İsmailoğlu ve Niyazi Enver ile birlikte Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’ni (The Turkish Cypriot Community Association-TCCA) kurar.

Hükümet ve Hackney Belediyesi’nden sağladıkları ödenek ile “117 Green Lanes” üzerindeki (Eski Toplum Postası binası) üç katlı evi satın alarak dernek merkezine dönüştürürler. TCCA, 1983’de de (2010’a kadar aralıksız yayınını sürürecek olan) Toplum Postası’nı yayınlamaya başlar. İlk sayısını “partizan” olarak bilinen el baskısıyla yapan gazete süreç içinde Kıbrıslıların sesi olmayı başarır.

Raif, 1989’da Haringey Cypriot Centre’in kurucuları arasında yer alır ve 5 yıl da başkanlığını yapar. Raif belediyeye yaptığı baskı ile “630 Green Lanes”deki (toplantı salonu ve cafesi olan 12 odalı) binayı 2000’de TCCA’e kazandırır. Raif bütün yoğunluğuna karşın CTP Londra Dayanışma Derneği’ne destek olur..

LİBERTY’NİN İLK TÜRKÇE KONUŞAN GENEL SEKRETERİ

1993’de Liberty’nin ilk Türk genel sekreteri olan Raif, İşçi Partisi’nde de üye olarak faaliyet gösterir ve parlamentodaki Friend of Cyprus (Kıbrıs’ın Dostları) lobi kuruluşunun ilk Türk üyesi olur.

Kıbrıs’ta iki bölgeli, federal bağımsız bir devlet kurmanın kalıcı çözüm olacağını savunan Raif, Güney Kıbrıs’taki CTP’nin kardeş partisi AKEL ve lideri Dimitris Hristofyas’ın samimi olarak barışı istediğine inanıyor.

Raif gençlere de “Dürüst ve temiz olsunlar… Barış için çalışsınlar” diye sesleniyor…

Kıbrıslı Türk toplumunun bir feneri, sosyalizmin bir neferi olan Raif, kendisinden çok kendisi dışındaki hayatlar için çalışan içimizden birisi…

AÇIK GAZETE: Başta Raif’in ailesi olmak üzere Londra’daki bütün sosyalistlere başsağlığı dileriz….

 

2150190cookie-check68 kuşağından Hasan Abiyi yitirdik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.