8 askere tahliye…

12 askerin şehit olduğu Dağlıca saldırısı sırasında kaçıralar 8 askerden er Ramazan Yüce’nin ömür boyu hapsi isteniyordu. 


Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde dün görülmeye başlanan dava, tanıkların dinlenmesi için bugüne ertelenmişti. Sanık askerler, sabah saatlerinde askeri araçlarla geniş güvenlik önlemleri altında mahkeme binasına getirildiler. Bu sırada çevrede geniş güvenlik önlemleri alınırken daha sonra mahkeme salonuna asker yakınları, avukatlar ve gazeteciler alındı.


Dün sabah saatlerinde başlayan duruşmaya, balonun küçük oluşu gerekçesiyle kurayla 9 basın kuruluşu alınmıştı. Öce sanıkların kimlik tesbiti yapılmış, ardından iddianamenin okunması beklenirken savcının duruşmanın basına kapalı yapılması talebi gelmişti. Mahkeme dava için yayın yasağı geriterek yargılamayı akşam geç saatlere kadar sürdürmüş ve duruşmayı bugüne ertelemişti.


MAHKEME HEPSİNİ TAHLİYE ETTİ


Van Askeri Mahkemesi tarafından tutaklanan 8 askerin yargılanmasına bugün de devam edildi. Saat 10.00’da başlayan duruşmada, tutuklu sanıklar Uzman Çavuş Halis Çağan, erler Ramazan Yüce, Fatih Atakul, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu, İlhami Demir, Fuat Başoda ve Mehmet Şenkul hazır bulundu. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklarla aynı birlikte görev yapan ve Dağlıca saldırısı sırasında beraber olan 5 tanığı dinledi. Tanıkların dinlenmesi saat 12.20’de sona erdi. Daha sonra sanıkları içeri alan Mahkeme Başkanı Yarbay Yücel Savrul, sanık beyanlarını okudu.


Dosyada bulunan belgelerin okunmasının ardın askeri savcı, ”sanıklardan Ramazan Yüce’in üzerine atılı suçlar ve bu suçlarla ilgili eylemlerin gözönüne alındığında tutukluluk nedenini oluşturan varlığın devam ettiği”, gerekçesiyle, Yüce’nin tutukluluğunun devamını; diğer sanıkların ise tutuklu kaldıkları süre gözönüne alınarak tutuksuz yargılanmalarını istedi.


Savcının talebinin ardından mahkeme heyeti, sanık avukatlarına söz verdi. Sanık avukatlarının yaptığı savunmanın ardından duruşmaya 30 dakika ara verdi. Verilen aradan sonra yeniden toplanan Mahkeme heyeti, 8 asker hakkında tahliye kararı verdi.


ZELİHA BABASINI TANIYAMADI


Saldırıda kaçırılan 8 askerin yargılanmasına başlanandığı Van Askeri Mahkemesinde dün duygusal anlar yaşandı. Duruşmaya sanıklardan Halis Çağan’ın 4 yaşındaki kızı Zeliha ve eşi de izleyici olarak katıldı. Çağan’ın minik kızı Zeliha, uzun zamandır görmediği babasını duruşma salonunda görmek istiyordu, ancak tüm sanıklara tek tip kıyafet giydirilmesi ve hepsinin traşlarının aynı olması nedeniyle minik Zeliha babasını tanıyamadı ve annesine sordu.


Annesinin bak kızım baban baştan ikinci diye tarif etmisinin ardından Zeliha duruşma salonunda ‘baba’ diye seslendi ancak Halis Çağan duruşma düzenini bozmamak için küçük kızına cevap veremedi. Duruşma salonu dışında da habercilerin ilgi odağı olan Zeliha bugünkü duruşmada da yerini aldı.


ÖMÜR BOYU HAPSİ İSTENEN ER YÜCE


İki gündür süren ilk duruşmanın sonunra askeri mahkeme tutuklu bulunan tüm askerlerin tahliyesine karar verdi. Sanıklardan er Ramazan Yüce’nin ”Suç ve suçluyu alenen övme, büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım etmek, yurt dışına firar, zincirleme olarak basın ve yayın yolu ile bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak, basın ve yayın yolu ile halkı askerlik hizmetinde soğutacak beyanlarda, telkinlerde bulunmak, propaganda yapmak” suçlarından ömür boyu hapsi isteniyordu. Savcı talebinde er Ramazan Yüce’nin suçunun vasfına bakara tutuklu yargılanmasını istese de mahkeme hepsinin tahliyesine karar verdi.


Sanıklardan uzman çavuş Halis Çağan, ”Memuriyet görevlerinin gereklerini yerine getirmemek, büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar, zincirleme olarak basın ve yayın yolu ile bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlarından 22 yıl hapsi, diğer 6 er ise ”Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar” suçundan cezalandırılması isteniyordu..


 

1054730cookie-check8 askere tahliye…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.