9 Uygur idam edildi

Çin’deki etnik azınlıkların ve kadınların yaşam koşulları konusunda Japonya’da 10 gün sürecek bir dizi konferansa katılan Kadir, “idama mahkum edilen 11 Uygur’dan 9’u (cezası) infaz edildi” dedi.

Kendilerine ulaşan bilgilere göre, 5 Temmuz ve 1 Ekim arasında 10 binden fazla Uygur’un gözaltına alındığını ve hapsedildiğini söyleyen Rabiya Kadir, ancak kaç kişinin öldüğünü ya da öldürüldüğünü, kaç kişinin hala cezaevinde olduğunu kimsenin bilmediğini kaydetti.

Kadir, “Çin hükümetiyle konuşmak istiyoruz” diyerek, bu yönde Çin hükümetine bir mektup yazdığını belirtti.
Kadir, “Çin hükümeti bize bir otonomi vermeli, ama ulusumuzu, eğitimimizi, dinimizi, ifade özgürlüğümüzü yok ediyor” dedi.

“43 KİŞİ KAYIP”

Öte yandan, merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW), Sincan bölgesinde bu yaz çıkan olaylarda, aralarında çocukların da bulunduğu 43 kişinin ortadan kaybolduğunu açıkladı.

Bölgede yaşayanların tanıklıklarına göre, başkent Urumçi yakınındaki tüm semtleri kuşatan Çin makamlarının, olaylar sırasında evlerinde bulunmayan ve yara izi taşıyan tüm erkekleri tutukladığını belirten HRW’nin açıklamasında bir bölge sakini, “herkese evlerinden çıkmalarını söylediler. Tüm kadın ve yaşlıların bir duvara, 12 ila 45 yaşındaki erkeklerin de bir başka duvara dizilmelerini istediler. Bazı erkekler elleri sırtlarında tahta sopalarla bağlı halde diz çökmeye, bazıları da elleri başlarında yere yatmaya zorlandılar” dedi.

1497150cookie-check9 Uygur idam edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.