Ağaçlar devrim yapacak bugün!

Dağların çağrısı var bugün. Karaçam’a, ak meşeye, mavi sedire. Noel diye değil, “no el!” diye. Dinle 2918! İzinsiz gösterisi var ağaçların bugün. Sırt çantalarında tayziksiz su, köklerinde ekmeği toprağın. Sabrın selamete erişeceği gün için yürüyorlar, Güzle sırtlarına Dedegöl’ün. Üçer beşer, onar biner.
Ağaçların gösterisi var bugün. Noel diye değil, “ne bu el!?” diye. Önde koca ardıç, ağır ağır yol açıyor torulara. Göknar’ın ardına pirnal, kavağın ardına çınar. Ağaçlar yürüyor bugün. Noel diye değil, “n’oluyon?” diye. Dinle 2918! İzinli kıyımınıza karşı, ‘izinsiz kıyamı’ var ağaçların. Bibergazı, jop ve tayzikli suya, köklerinde isyan var ağaçların. Dalları umut umut kar, gövdelerinde isyanın ateşi; yaşamı damıtıyor milyon yıllık ustalığıyla.
Ağaçların mitingi var bugün. Noel diye değil, “ne diyon?!” diye. Düzmece raporlarınıza, utanılası diplomalarınıza, ruhsuz makinelerinize karşı söyleyecek sözleri var. İşte İskender’i toprağa gömüp, İsa’yı beşiğinde sallamış Ambar katranı dinle. Kulak ver Tota dağının bin yıllık efesi karaçama. Üzerinde oturduğunuz gövdesinden kopan koltuktan, üzerlerine sürdüğünüz gövdesini yıkan kararlarınıza isyanı var bilge çınarın. Ki gövdesinde Platon’u, Hegel’i, Mevlana’yı emzirmiş. İtirazı var mor çitlembiğin, karaağaç’ın, delicenin; kendilerini “orman”dan saymayan aklınıza! “Tabiatı bozuk” yasalarınıza, tabiatsız tabiatınıza bir çift lafı var güneydeki Sığla’nın, kuzeydeki ladinin.
Dinle 2918! Ağaçlar buluşuyor bugün. Noel diye değil, “ne bu yaa!” diye. Sırtlarında ağır yükü zulmünüzün; ışıktan göğe, gökten dağa, dağdan suya koşan yolculuk sürsün diye.
Ağaçlar buluşuyor bugün. Uyup dağların çağrısına, ağır ağır yürüyorlar, Güzle sırtlarına Dedegöl’ün. Köklerinde isyan, gövdelerinde aşk, dallarında lapa lapa umut.
Dinleyin eyy! Ağaçların mitingi var bugün, tarihin en gülünç günlerinde, zulmün payitahtını yıkacaklar. Siz oturun oturup bekleyin; ağaçlar devrim yapacaklar bugün!

1196630cookie-checkAğaçlar devrim yapacak bugün!
Önceki haber2013’de mutlu olamazsınız
Sonraki haber“Prens sarhoş halde bizi öldürmeye geliyor”
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.