AB, Akdeniz Birliği konusunda uzlaştı

AB zirvesinde ilk günün ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Sarkozy-Merkel ikilisinin Akdeniz Birliği konusunda AB devlet ve hükümet başkanlarını bilgilendirdiklerini ve “destek görmenin hazzını yaşadıklarını” anlattı.

Akdeniz Birliği konusunda üye devletlerin AB Konseyi’nin ilgili organlarında çalışmaya devam edeceklerini belirten Jansa, zirve karalarında da bu konuya değinileceğine işaret etti.

Slovenya Başbakanı Jansa, “Bugün Barselona sürecini geliştirmeye ihtiyaç duyulduğunu kabul ettik. Barselona süreci başlatıldığında (1995) herşey farklıydı. Süreci zaman zaman yeniden gözden geçirmek gerekir. Bu normal bir gelişim. Bazen bu değişim (yeni) isim alır” dedi.

Barselona sürecinin faydalı olmadığı için Akdeniz Birliği projesine ihtiyaç duyulmasının sözkonusu olamayacağını anlatan Jansa, “Şartlar farklı. Yeni bir inisiyatife gerek duyduk” diye konuştu.

Jansa, Akdeniz Birliği projesiyle İsrail-Filistin sorununa çözüm bulmayı amaçlamadıklarını ve bunun için başka mekanizmaların bulunduğunu belirterek “Bu sorun (İsrail-Filistin sorunu) Akdeniz ülkeleri arasındaki işbirliğini olumsuz etkiliyor. Fakat (Akdeniz Birliği projesini) bu sorunu çözmek için getirmiyoruz” şeklinde konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise Akdeniz Birliği önerisiyle ilgili bazı ilkeler üzerinde uzlaşma sağlandığını anlatarak bazı AB üyelerinin bu projenin somut hale getirilmesinde AB Komisyonu’nun çalışma yapmasını istediklerini aktardı.

Barroso, Akdeniz Birliği projesinin hazırlığında AB Komisyonu’nun görevlendirilmesi konusunda AB zirvesinin bugün bir karar alabileceğini ifade etti.

Akdeniz Birliği önerisinin sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise AB liderlerinin projeyi “büyük bir heyecanla kabul ettiklerini” söyledi.

 

1168600cookie-checkAB, Akdeniz Birliği konusunda uzlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.