AB, Brown’un umudunu azalttı

2 Kıbrıslı Türk AP seçimlerinin iptalini istedi

İki Kıbrıslı Türk, Avrupa Adalet Divanı’na başvurarak, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin iptalini istediler.

Londra’dan Lüksemburg’a gelerek, bireysel girişimde bulunan Mehmet Bayramoğlu ve Münir Tatar isimli KKTC vatandaşları, Avrupa Adalet Divanı’na, AB Konseyi aleyhinde suç duyurusunda bulundular ve dava açtılar.

Avrupa Parlamentosu’ndaki 736 milletvekilinden 6’sının Kıbrıs’ı temsil ettiği varsayılıyor. Bunların 2’sinin Türkler tarafından seçilmesi ve Türkleri temsil etmesi öngörülüyor. Davacı Türkler, Kıbrıslı Rumların KKTC’de seçim yaptırmadıklarını, sınır kapılarına sandık yerleştirmekten söz ettiklerini, ”Türk isimli, Rum görüşlü” adaylar aradıklarını belirtti. Avrupa Adalet Divanı’nın, önceki gün resmen teslim aldığı dava dosyasını önümüzdeki haftalarda değerlendirmesi bekleniyor.

***

Londra’nın göbeğinde ‘Newroz’ kutlandı

Londra Büyük Belediyesi’nin desteğinde 14 Mart günü Londra’nın göbeği sayılan Trafalgar Meydanı’nda Newroz kutlandı. Binlerce Türkiyeli Kürt’ün katıldığı kutlamada İmralıdaki PKK lideri ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ pankartları taşındı.

***

Issız Adam İngilizleri de ağlattı

Türkiye’de şu ana kadar 2 milyonu aşkın seyirciye ulaşan Çağan Irmak’ın ‘Issız Adam’ adlı filmi Avrupa’ya da açıldı. Film, İngiltere de dahil 10 Avrupa ülkesinde vizyona girdi… Filmin İngiltere galası 12 Mart akşamı, filmin vizyona girdiği Odeon West End’de yapıldı. Galaya filmin yönetmeni Çağan Irmak ve baş rol oyuncusu Melis Birkan katıldı.

***

AB Zirvesi Brown’un umudunu azalttı

Brüksel’de dün başlayan ve bugün sona erecek AB Zirvesi’nde ABD’de olduğu gibi, devletin ekonomiyi canlandırmak için para harcaması konusunda, anlaşmaya varamadı.

The Independent’e göre İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un, 2 Nisan’da Londra’da yapılacak G20 Zirvesi’nde ekonomik krizle mücadele için anlaşmaya varılması yönündeki umutları azaldı.

The Guardian, Brown’un ve ABD’de Obama Yönetimi’nin, yeni ekonomi paketleri açıklanması çağrısının, Almanya tarafından reddedildiğini aktardı. Gazeteye göre Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bu tavrı, Berlin’in, Washington ve Londra’yla arasını açacak nitelikte.

The Financial Times ise İngiltere’nin, başka bir konu yüzünden de Fransa ve Almanya’yla arasının açılmak üzere olduğunu duyurdu.

Gazetedeki habere bakılırsa, İngiltere AB ülkelerindeki tüm mali kurumların denetimi için, bağımsız uzmanlardan oluşacak bir kurum oluşturulmasını talep ediyor. Fransa ve Almanya ise İngiltere’nin aksine söz konusu kurumun, birlik üyesi ülkelerin temsilcilerinden oluşmasını ve nitelikle çoğunlukla karar almasını istiyor.

The Times da “AB liderleri büyük reformları reddederken, yeni bir dünya ekonomisi vizyonu da kayıp gidiyor” başlığını attı.

Gazete, İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un, dün başlayan AB Zirvesi sonrası G20 Zirvesi’ne yönelik beklentileri de düşürmeye başladığını öne sürdü. The Times’a göre, Brown’un G20 Zirvesi’ni, 1944’te Bretton Woods’ta yapılan toplantıya benzetmeyi bırakması, bunun işareti. Bretton Woods’ta, 2. Dünya Savaşı sonrası oluşturulacak yeni küresel mali sistem belirlenmişti.

***

’42 milyon bavul kayboldu’
Uçak yolcularını temsil eden bir örgüt, 2007 yılında dünya çapında 42 milyon bavulun kaybolduğunu, bunlardan bir milyondan fazlasının bir daha bulunamadığını açıkladı.

***

İngiltere’de 50 yaş üstüne prostat taraması
İngiltere’de 50 yaş üstü erkeklere prostat testi taraması geliyor. Erkeklerin teste tabi tutulmalarının, hastalık sonucu ölümleri yüzde 20 azaltabileceği sanılıyor.

***

‘MI5’a yeni kurallar yolda’
İngiltere Başbakanı Gordon Brown terör zanlılarının yurt dışında sorgulanması sırasında uyması gereken kurallara yönelik bir talimatname yayınlama sözü verdi.

4 yılı aşkın süre ABD’ye ait Guantanamo Üssü’nde tutulan ve İngiltere’de oturma izni olan Binyam Muhammed, kendisine daha önce Pakistan’da işkence yapıldığını söylemiş, İngiltere’yi de işbirlikçilikle suçlamıştı.

***

Cengiz Azimkar toprağa veriliyor

İrlanda’da saldırı sonucu ölen iki askerler için bugün Wellington Barracks Guards Chapel’da tören düzenleniyor. Ölenlerden birisi Türk kökenli Cengiz Azimkar olarak açıklanmıştı.

***

Eski IRA’cıdan ağır eleştiri
Eski bir IRA üyesi olan Antony McIntyre Kuzey İrlanda’daki barış sürecinin Cumhuriyetçi hareketin yenilgisi anlamına geldiğini öne sürdü. McIntyre, asıl ihaneti saldırıyı yapanlar değil, Sinn Fein’in yaptığını söyledi.

***

Krizin kişi başı maliyeti: 40 bin sterlin

The Independent, son 75 yılın en ağır ekonomik durgunluğunun İngiltere’de, ortalama her yetişkinin 40 bin sterlin, yani yaklaşık 96 bin Türk Lirası kaybetmesine neden olduğunu yazdı.

***

İngiltere’de işsiz sayısı 2 milyonu aştı

Thi Times bugün manşetine, İngiltere’de dün açıklanan işsizlik rakamlarını çekti. Ülkede işsizlerin sayısı Ocak ayı itibarıyla 2 milyonu aştı.

***

İngilizler, işsiz göçmenleri istemiyor

İngiltere’de yapılan ankete göre, halkın yüzde 78’i işi olmayan göçmenlerden ülkeyi terk etmelerinin istenmesi gerektiğini düşünüyor. Bu görüşe katılmayanların oranı sadece yüzde 14. Halkın yüzde 8’i ise kararsız kaldı. Sonuçları değerlendiren göçmenlerden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Paul Woolas, sonucun sürpriz olmadığını, halkın ciddi endişeleri bulunduğunu ve kamuoyunun hükümetin ciddi bir sınır kontrolü bulunmadığına inandığını söyledi.

***

‘Ekonominin toparlanması Brown’a yarar’
The Guardian’ın ICM şirketiyle birlikte yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre umhalefetin yüzde 12 gerisindeki İşçi Partisi, iyi bir ekonomi yönetimiyle 2010 genel seçimlerini kazanabilir.

***

IMF: 2010’da yalnızca İngiltere küçülecek
IMF’nin raporunu sızdıran The Daily Telegraph, İngiltere’de, daha ağır ve uzun bir ekonomik durgunluk görüleceğini aktardı. IMF’ye göre İngiltere ekonomisi küçülürken diğerleri büyümeye geçecek.

***

Merkez Bankası’ndan uyarı

Daily Telegraph’ın haberine göre İngiltere Merkez Bankası ilk kez, İngiltere’nin, 1930’larda görülene benzer bir Büyük Buhran’a doğru sürüklendiği yolunda işaretler olduğunu bildirecek.

1083020cookie-checkAB, Brown’un umudunu azalttı
Önceki haberBiliyorduk
Sonraki haberEvrensel Hasta Hakları Derneği’nden çağrı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.