AB ile ‘şartlı’ nişanlandık

Türkiye’nin beklediği rapor açıklandı. AB Komisyonu, Türkiye’ye ilişkin İlerleme Raporu’nda Kopenhag kriterlerinin büyük ölçüde karşılandığını belirterek, Türkiye ile müzakerelerin başlamasını tavsiye etti. 

AB Komisyonu’nun Başkanı Romano Prodi ve Komisyonun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Günter Verheugen’in Avrupa Parlamentosu’nda açıkladığı raporda müzakerelerin insan hakları gibi temel alanlarda geriye gidiş olduğunda durdurulacağı belirtiliyor ve müzakere başlangıcı için herhangi bir tarih verilmiyor. Komisyon, müzakerelerin başlangıcı tarihinin kararını 17 Aralık’ta yapılacak AB Zirvesi’nde liderlere bıraktığı belirtiliyor.

PRODİ: KOŞULLU EVET
AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, AB Komisyonu’nun Türkiye’ye yanıtının “koşullu evet” olduğunu söyledi. Prodi, “Komisyonun Türkiye’ye yanıtı evettir, koşullu evet” diye konuştu. 

“DAHA ATILACAK ÇOK ADIM VAR”
AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Türkiye’de yapılanların AB Komisyonu’nu “evet” demeye yönelttiğini belirtti ve “Daha atılacak çok adım var” dedi.

Prodi, genişlemeden sorumlu üye Günter Verheugen ile birlikte Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye raporu hakkında bilgi verirken, Komisyon’un Türkiye’ye yanıtının “koşullu evet” olduğunu, ortaya konulan isteklerin “başarının anahtarı” olacağını söyledi.

Romano Prodi, Türkiye’nin TCK’nın da onaylanmasıyla, Kopenhag kriterlerini yerine getirme aşamasına ulaşmış olduğunu belirterek, Türkiye’de yapılan reformlar hakkında bilgi verdi. Prodi, “genelde çok şeyin gerçekleştirildiğini” anlatarak, “Daha atılacak çok adım var” dedi.

Yapılanların AB Komisyonu’nu “evet” demeye yönelttiğini, ancak ilerlemelerde aksama halinde müzakerelerin askıya alınabileceğini ifade eden Prodi, sonucun baştan garanti altında olmadığını söyledi.

Prodi, Türk halkına ve hükümetine bir “güven mesajı” verdiklerini söyledi ve Atatürk’ün gösterdiği yolda kararlılıkla yürünmesi, reformların sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Romano Prodi, AB kamuoyuna mesajında ise “Türkiye’nin katılımından korkacak bir şey olmadığını” söyledi.

VERHEUGEN: MÜZAKERELER BAŞLAMALI
AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Türkiye ile müzakerelerin başlamasını tavsiye ettiklerini söyledi.

Verheugen, Türkiye konusunda çalışmaların birkaç haftalık bir iş olmadığını, çok ayrıntılı, dengeli, tarafsız ve eksiksiz bir rapor sunduklarını, tavsiye kararının AB Konseyi’ne iletildiğini, son kararın ancak AB Konseyi ve üye ülkeler tarafından verilebileceğini söyledi.

Türkiye’deki adli yapının AB kriterlerine uyumlu olduğunu söyleyen ve reformların uygulanmasına verdikleri önem üzerinde duran Verheugen, raporda endişelerin de yansıtıldığını, beklentilerin dile getirildiğini, müzakereler için katı bir çerçeve önerildiğini ve bunların askıya alınabileceği mesajının verildiğini, göç konusunda kalıcı bir kısıtlamanın da öngörülebileceğini, müzakerelerin sonunda bu alanda sorun olacağını düşünmediğini anlattı.

“Tavsiyemiz müzakerelerin başlamasıdır” diyen Verheugen, bu müzakerelerin sonucu hakkında görüş belirtilmediğini ifade etti.


 

1094580cookie-checkAB ile ‘şartlı’ nişanlandık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.