AB, izolasyonu kaldırdı

Paket, Kıbrıslı Rumları by-pass ederek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne doğrudan ticaretin yolunu açıyor. Pakette, ‘üçüncü ülkelerle dış ticareti’ içeren Avrupa Birliği anlaşmasının 133’üncü maddesi esas alınıyor. ‘Oy birliği’ gerektirmeyen bu maddeyle Kıbrıslı Rumların kararı veto etme ihtimali ortadan kaldırılıyor.

3 YILDA 259 MİLYON DOLAR YARDIM

Toplam 19 sayfadan oluşan pakette, adada iki taraf arasındaki ekonomik ve sosyal dengesizliğin ortandan kaldırılması için Kıbrıslı Türklere üç yıl içinde toplam 259 milyon euro mali yardım yapılması öngörülüyor.

Bu çerçevede, Kıbrıslı Türklere 2004 yılında 6, 2005 yılında 114 ve 2006 yılında da 139 milyon euro mali yardım yapılması planlanıyor.

RUMLAR DEVREDIŞI BIRAKILIYOR

Pakette, Kıbrıslı Rumlara çalışmalarda aktif rol öngörülmüyor ve paketin işleyişinin KKTC’de açılacak temsil büroları aracılığıyla düzenlemesi öngörülüyor.

Adada iki taraf arasındaki dengesizliklerin ortadan kaldırılmasını ve birleşmenin kolaylaşmasını hedefleyen paket, bu amaçla sosyal ve ekonomik gelişmenin sağlanmasını, altyapının geliştirilmesini ve bireyler arasında ilişkilerin düzenlenmesini de içeriyor.

KATILIM ÖNCESİ HAZIRLIKLARA BENZİYOR

Çalışmaların diğer AB’ye aday ülkelere uygulanan katılım öncesi hazırlıklara benzemesi istenen pakette, yatırımların AB müktesebatıyla uyumu hedeflemesi ve AB normlarının uygulamaya geçirilmesi konularında yoğunlaşmasının gerekli olduğu belirtiliyor.

Paket çerçevesinde sağlanacak kolaylıklardan, başta iş dünyası ve ticaret kurumları olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların yararlanması öngörülüyor.

PAKETTE NELER VAR

Ana hatları belli olan pakette yer alan maddeler şunlar:

– Taslağın ilk maddesine göre, Ada’nın kuzeyi ile AB arasında doğrudan ticaret yapılacak

– Kıbrıs Rum İdaresi’ne herhangi bir rol verilmeyecek. Bütün yetkiler Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile AB Komisyonu’nda toplanacak

– Doğrudan ticarette AB’ye sadece tamamı Ada’nın kuzeyinde üretilmiş mallar ihraç edilebilecek. Bu mallara dolaylı vergiler uygulanmayacak

– Sağlık kontrolleri AB standartlarına çıkana kadar canlı hayvan ve ürünleri birliğe satılamayacak

– Meyve-sebze ihracında sağlık kontrolleri Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile işbirliği içinde AB Komisyonu yetkilileri tarafından yapılacak

– Kuzey Kıbrıs’a doğrudan kullandırılması taahhüt edilen 259 milyon euro kuzeyde açılacak AB ofisi aracılığıyla projelere açılacak

– Taslaktaki dördüncü madde ise, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile işbirliğinde sorunlar çıkması durumunda komisyona ticareti askıya alma yetkisi veriyor.

1092720cookie-checkAB, izolasyonu kaldırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.