‘AB kapısı Türkiye’ye açık kalmalı’

Marsili, Papa 16. Benedikt’in Türkiye ziyaretinin önemli olduğunu belirterek, “Biz Hıristiyan bir Avrupa değil Türkiye’yi kapsayan bir Avrupa istiyoruz” dedi. Marsili, Türkiye ile AB arasında bir tren kazasının gerçekleşmesi halinde İtalya’nın Türkiye ile çok özel ilişkilerini daha da güçlendireceğini söyledi ve “Biz 15 Aralık’ta AB kapısının Türkiye’ye açık bırakılmasından yanayız” diye konuştu.


Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marseli önemli açıklamalarda bulundu. Büyükelçilik’te gerçekleşen görüşmede Marsili  Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün 7-8 Kasım tarihlerinde Türk-İtalyan İşbirliği Forumu’nun üçüncüsüne katılmak üzere Roma’ya gerçekleştireceği ziyarete değindi. Büyükelçi şu mesajları verdi: “Papa Türkiye’yi hiç ziyaret etmemiş. Ve bu nedenle Türkiye’yi tanımıyor.  Bu ilk ziyareti olacak. Ben hep derim. Türkiye hakkında önyargıları olan Avrupalılar Türkiye’ye geldiklerinde 48 saat içinde fikir değiştiriyor. Bildiğiniz gibi Papa 48 saatten fazla Türkiye’de kalacak. Bu açıdan ziyaretin çok faydalı olacağına inanıyorum.


‘TREN KAZASI OLURSA İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRİRİZ’


İtalya Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinden yanadır ve diğer bazı üye ülkelerin imtiyazlı ortaklık düşüncesine tamamen karşıyız. Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmeli ve Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmalı ancak biz AB’nin de Kıbrıslı Türklere yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Doğrudan ticaret bu çerçevede hayati önem taşıyor. İtalya ile Türkiye arasında özel bir ilişki söz konusudur ve ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkiler en yüksek düzeydedir. Türkiye-AB ilişkilerinde bir güçlük çıkacak olursa İtalya Türkiye ile ilişkilerini daha da güçlendirecektir. Bu nedenle İtalyan Hükümeti Türkiye konusunda önemli açıklamalar yapmaktadır. Bunlar sadece Türkiye’ye yönelik değil diğer AB üyesi ülkelere yapılmış deklarasyonlardır. Dediğim gibi zorluk çıkarsa arkadaşımız zorluk içersine girerse yardım ederiz , hatta daha fazla yardım ederiz.


‘AB KAPISI AÇIK BIRAKILMALI’


AB Dönem Başkanı Finlandiya Kıbrıs nedeniyle bir tren kazasının önlenmesi için çaba sarf ediyor. Eğer çözüm bulunursa sorun çıkmaz ancak aksi takdirde 15 Aralık’ta bir politik kararın alınması gerekecek. Biz İtalya olarak ilişkilerin dondurulmasına karşıyız. Bugüne kadar kimse bunu resmen gündeme getirmedi ve getirilmeyeceğini ümit ediyorum. İtalyan Hükümeti 15 Aralık’ta AB kapısının Türkiye için açık kalmasından yana ve bu yöndeki çabalarının sürdürecektir. Amacımız bir tren kazasının önlenmesi ve müzakerelerin dondurulmasının engellenmesi üzerinde odaklanıyor.


‘TÜRKİYE’DE KRİTİK YIL’


Müzakerelerin dondurulacağına ihtimal vermek istemiyorum. Ama oldu diyelim. Türkiye’de önümüzdeki yıl iki önemli seçim gerçekleşecek. O zaman seçimlerden sonra durumu yeniden değerlendiririz.Ancak müzakerelerin dondurulması nedeniyle Türkiye’de ekonomik açıdan bir sıkıntı olacağını hiç düşünmüyorum.


‘TÜRKİYE’YE DESTEK İTALYAN MİLLİ POLİTİKASIDIR’


İtalya’nın Türkiye’ye yönelik politikası Hükümet değişse de değişmeyecektir. Yani ne İtalya ne de Türkiye’deki Hükümet değişikliği politikamızı değiştiremez. Çünkü bu politikamız devlet politikasıdır. AB doğu ve kuzeye çok fazla genişledi. İtalya olarak AB’nin  Akdeniz’e genişlemesi konusunda ısrarlıyız. Hıristiyan bir Avrupa istemiyoruz. Türkiye’yi kapsayan bir Avrupa istiyoruz.


‘TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUN KADINLARA YÖNELİK TAVIR’


Biz güneydoğu’da ekonomik durumun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz de İtalya’ya bölgeler arası ekonomik farklıklar nedeniyle sıkıntılar yaşadık. Ancak belli politikalar ile bu sorunu aştık. Bizim asıl önem atfettiğimiz konu Türkiye’de kadınlara yönelik şiddet ve töre cinayetleri. Türk kadınların yaşadıkları olaylar çok acı. Biz de 60’lı yıllarda Sicilya ve İtalya’nın güneyinde benzer sorunlar yaşadık. Ancak büyük çabalar sonucunda bunlar aşıldı.”


SEZER İTALYA YOLCUSU


Büyükelçi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 2007 yılının ilk günlerinde İtalya’ya resmi ziyaret gerçekleştireceğini ifade ederken yine İtalya Başbakanı Romano Prodi’nin 22-23 Ocak tarihlerinde Ankara’yı ziyaret edeceğini açıkladı. ANKA


 

1034850cookie-check‘AB kapısı Türkiye’ye açık kalmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.