‘AB, Kıbrıs hatasını kendi temizlesin’

Mango, “Atatürk-Modern Türkiye’nin Kurucusu” kitabının İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından yaptırılan bin adetlik özel basımı nedeniyle İzmir’e geldi.


İZTO Meclis toplantısına katılarak bir konuşma yapan Mango, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine değindi. Atatürk’ün medeniyeti, bir çok çağdaşı gibi insanlığın ortak malı, tek ve evrensel varlığı olarak gördüğünü, ancak günümüzdeki bazı kesimlerin farklı medeniyetler varmış gerçeğinden hareketle medeniyetler arasındaki çatışmadan bahsettiğini ve bu çatışmanın durması için Türkiye’ye görev biçildiğini söyledi.


Mango, “Çatışma tehlikesinin kaynağı medeniyetlerin çokluğu ve aralarındaki farkta değil, medeniyet eksikliğindedir. Vazifemiz ise tek olan bu medeniyete sahip çıkmak, bunu yaymak ve ilerletmektir” dedi.


Mango, Atatürk Türkiye’sinin sağladığı kalkınmanın özellikle İzmir’de gözlendiğini belirterek, çağdaş, düzenli bir Avrupa kentinde bulunduklarını kaydetti.


“ÖZGÜRLÜKLER SINIRLANABİLİR”


Türkiye’yi dışarıdan izleyenlerin aklını, “çağdaşlaşan Türkiye’nin bir tren kazasına uğrayıp uğramayacağı” sorusunun meşgul ettiğini ifade eden Mango, şunları söyledi:


Türkiye’deki medyanın gündeminde demokratikleşme, AB üyeliği, laiklik-dincilik ve etnik kutuplaşma tehlikesi gibi konuların ön planda olduğunu bildiren Mango, ancak anketlerin işsizlik, geçim, eğitim, sağlık gibi konuların ön planda olduğunu gösterdiğini kaydeden Mango, şunları söyledi:


“Bugün Batı’da görüyoruz ki tehlike duygusu arttığı zaman özgürlükler kısıtlanabiliyor. Özgürlüklerin daima bir sınırı var. Türkiye’de bu sınırın imkân dahilinde genişletileceğine inanıyorum. Bu arada mutlak demokrasi ideali konusunda kavga etmenin bence bir anlamı yok”


Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin ancak 10-15 yıllık süreçte gerçekleşebileceğini, bu süreçte iki tarafın da büyük değişimler geçireceğini belirten Mango, önemli olanın yola sabırla devam etmek ve sürecin kalkınma ve çağdaşlaşma sürecine hizmet etmesini sağlamak olduğunu ifade etti.


Mango, Türkiye’nin 83 yıllık tarihinde birçok buhran geçirdiğini ama treni raydan çıkarmadığını, kalkınmasının bazen yavaşladığını ama hiç durmadığını belirterek, “Çünkü en buhranlı anlarda son raddede, akıl, öfke ve heyecanı dizginleyebilmiştir” dedi.


Bir soru üzerine Kıbrıs sorununun AB üyeliğinden bağımsız bir konu olduğunu ifade eden Mango, “AB bu işleri birbirine karıştırmış. Hata sizde değil. AB’nin bölünmüş bir Kıbrıs’ı içine alması fahiş bir hataydı, bırakın bu pisliği kendi temizlesin. Amaç, çağdaşlaşma sürecine hizmet etmekse Kopenhag kriterlerinin ismi İstanbul kriterleri olur yola devam edilir. 10-15 yıl sonra kim öle kim kala, siz yolunuza devam edin yeter” diye konuştu.

1034930cookie-check‘AB, Kıbrıs hatasını kendi temizlesin’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.