AB, Kıbrıs için devrede

 

“AB’ın devreye girişi BM’nin yerini almış sayılmayacak. Yine de iyi haber alan kaynaklara göre Avrupa Komisyonu tarafından ortaya konulan çaba, daha ziyade Kıbrıs’ın tam olarak AB’a gireceği 1 Mayıs 2004’ten önce bir anlaşma bulunması gerektiğiyle ilgili…”

 

FİLELEFTHEROS, “Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin AB Doğrudan Devrede… Kıbrıs Sorunu Artık Brüksel’in Önceliklerinde… Şu Anda Kararlı Girişimler Üstleniyor… Birçok Düzeyde Yoğun Perde Gerisi Faaliyetler” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, Rum-AB üyelik sözleşmesinin 16 Nisan’da imzalanmasından sonra AB’ın Kıbrıs konusunda hem daha etkin rolü hem de daha fazla söz hakkı olduğunu savundu, şunları yazdı:

 

“AB’ın devreye girişi BM’nin yerini almış sayılmayacak. Yine de iyi haber alan kaynaklara göre Avrupa Komisyonu tarafından ortaya konulan çaba, daha ziyade Kıbrıs’ın tam olarak AB’a gireceği 1 Mayıs 2004’ten önce bir anlaşma bulunması gerektiğiyle ilgilidir. Buna paralel olarak, Lefkoşa’ya ulaştırılan habere göre, bu çaba çözümün içeriğiyle, özellikle Kıbrıs’ın AB organlarına etkin katılımını etkilemesi muhtemel olan çalışabilirlik konusuyla da ilgilidir.

 

Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu gelecek Pazartesi Brüksel’de, Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Günter Verheugen’le görüşecek. Görüşme Genel Konular Konseyi toplantısı çerçevesinde olacak. Kıbrıs, diğer yeni üyelerle ilk kez bu toplantıya katılacak. Verheugen, Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos’un Avrupa Konseyi Başkanı Yunan Başbakanı Kostas Simitis’le 26 Mayıs’ta Atina’da yapacağı görüşmede de hazır bulunacak. Papadopulos’un 30 Mayıs’ta Rusya’da 25’ler toplantısında AB üyesi ülke devlet başkanlarıyla ikili temaslar yapması da bekleniyor.

 

Tüm bu temaslar ve daha alt düzeyde gerçekleştirilecek temaslar, AB’ın Kıbrıs konusunda daha etkin şekilde devreye girişini, ayrıca Brüksel’in yerine getirmeyi arzuladığı yeni rolünü teyit ediyor.

 

İyi haber alan diplomatik kaynaklara göre esas soru, Avrupalıların Annan Planı’nda değişiklik yapmak isteyen Lefkoşa’nın görüşünü benimseyip benimsemediğidir. AB Annan Planı’nın hala masada olduğu görüşündedir ve üzerinde değişiklik yapılması gerektiği değerlendirmesi içerisindedir.

 

Yine de bir dizi değişikliğe sıcak bakıp bakmadığı ise bilinmiyor.

 

Lefkoşa ve Atina bu konuyu iki hükümet heyetlerinin geçen hafta sonu Kıbrıs’ta yaptığı görüşmede ele aldı. Toplantıda taktik konular görüşüldü.

 

Siyasi kararlar ise Simitis ile Papadopulos’un 26 Mayıs’ta yapacağı görüşmede alınacak. Lefkoşa değişiklikler konusunda Cumhurbaşkanı Papadopulos’un 28 Şubat’ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a gönderdiği mektubunda ortaya koyduğu listeye ve daha az oranda Lahey görüşmelerinde (10 Mart) sunduğu değişikliğe dayanıyor.”

 

Papadopulos: “Plan müzakere temeli”

 

Gazete iç sayfalarında, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un Annan Planı’yla ilgili olarak dün yaptığı açıklamaya da yer verdi. Gazeteye göre Papadopulos şu görüşleri belirtti:

 

“Bizim görüşümüz defalarca BM Genel Sekreteri’ne iletildi. Gerekli sondajlar yapıldı. Doğru çizgi ve süreci izlediğimize inanıyorum. Bizim için Annan Planı müzakere temelidir.

 

Bu Ulusal Konsey’in kararıdır ve defalarca tekrarlandı. Lahey’de de ortaya konuldu. Rum tarafının talep ettiği değişiklikler genel sekretere ilettiğim ve yazılı muhtıramda ortaya koyduğum değişikliklerdir.

 

Tutumumuzda değişiklik yoktur. BM Genel Sekreteri görüşlerimizi biliyor. Planın daha çalışır ve yaşayabilir hale sokulması için bizim istediğimiz değişikliklere kendisinin de hak verdiğine inanıyorum. Bu değişiklikler Annan Planı parametreleri dahilindedir.”

 

Papadopulos TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutumunu da yorumladı ve “Benim görüşlerime göre –ki bunu çok kez tekrarladım- Erdoğan’ın görüşü ister askeri ister diplomatik Türk askeri kurulu düzeninden farklı değildir. Başından beri bu düşünceyi taşıyordum.

 

Zaman zaman verdiği demeçlerin bazılarından farklı yorumlar çıkıyordu. Ancak özünde söyledikleri farklı şeyler değildir.”

 

Öte yandan ALİTHİA, “Kıbrıs Sorunu Buzluğa Giriyor” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununun er veya geç buzdolabına girme yolunda olduğunu, çünkü doğrudan ilişkili olan üç tarafın görüşmelerin başlaması için ortak noktada buluşamadığını yazdı.

 

Gazete, BM’nin, tarafların Annan Planı’nı kabul etmeleri ve referandum tarihinde anlaşmaları halinde görüşmelere geri döneceğini bildirdiğine, Kıbrıs Rum tarafının, gerek Başkan Papadopulos gerek Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu’nun söylemleriyle, şimdilik Annan Planı’nın sadece olumsuz noktalarını tartışmaya hazır olduğuna, Kıbrıs Türk tarafının ise (Denktaş’ın açıklamalarıyla) Annan Planı’yla ilgili herhangi bir şeyi tartışmak istemediğini, çünkü onu ölü addettiğini belirtti.

 

Haberde, şu anda aktif olan tek arabulucunun ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Koordinatörü Thomas Weston olduğu ve önümüzdeki haftalarda adaya geleceği kaydedildi.

 

Gazete’ye göre özünde Kıbrıs konusunda hiçbir hareketlilik yoktur. Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, “hiçbir şeyin değişmediği ve her an görüşmelerin başlayabileceği” görüntüsünü vermeye çalışıyor. 

1092350cookie-checkAB, Kıbrıs için devrede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.