AB İlerleme Raporu ve Kıbrıs bölümü

AB İlerleme Raporu’nun Kıbrıs’la ilgili bölümleri adadaki iki tarafı da tatmin etmemiş görünüyor. Türk tarafı raporu olumsuz bulurken, Rumlar da yumuşak ifadelerle geçmişteki raporların tekrar edildiğini, yaptırımların getirilmemiş olmasının da Türk tarafını cesaretlendirdiğini söyledi.

İlerleme Raporu, Türkiye’nin ek protokolü uygulayarak, deniz ve hava limanlarını Rum Yönetimi’ne açması ve Güney Kıbrıs ile ilişkilerini normalleştirmesi istedi. Ayrıca, Raporda, Rum Yönetimi’nin petrol araştırmalarını engellememesi, uluslararası örgütlere katılımını veto etmemesi talep edildi. Raporda, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına yönelik çabalarını daha da artırması talep ediliyor.
Ancak, raporun eksikliği, bu konuda Yunanistan ve Rum Yönetimi’ne çağrı yapılmamasıdır.
Cumhurbaşkanı Talat:
Cumhurbaşkanı Talat, AB Komisyonu’nun dün yayımladığı İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi ile ilgili : “Raporun Kıbrıs bakımından olaya baktığımda, bizim canımızı sıkan yaklaşımlar var” dedi. Talat, AB’nin, “Kıbrıslı Türklerin izole edildiği ve bunun kaldırılması” çağrısını yaptığını unutarak, Türkiye’den limanlarını Rum tarafına açması çağrısı yapması ve Türkiye’den “Kıbrıs cumhuriyeti” ile ilişkilerinin normalleştirilmesini istemenin “Kıbrıslı Türklere kast etmek olduğunu” vurguladı.
KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün ise:
AB Komisyonu’nun yayımladığı Türkiye’ye ilişkin İlerleme Raporu ve Strateji belgesinde, Kıbrıs sorunuyla ilgili ifadelerin kendilerini ”düş kırıklığına uğrattığını” bildirdi. Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs sorununun esas yaratıcısı ve çözümsüzlüğün tek sorumlusu olan Rum tarafını bünyesine alarak AB üyeliğinin avantajlarını istismar etmesine müsaade etmek olduğunu ifade etti. Özgürgün, Türkiye her zaman Kıbrıs sorununun kapsamlı bir anlaşmayla çözümlenmesi için her türlü desteği vermişken ve vermeye devam ederken, Türkiye’nin bu tavrını görmezden gelmenin kabul edilmez olduğunu söyledi. Özgürgün, ”Bir yandan Kıbrıs Türküne yönelik izolasyon devam ederken, AB, izolasyonun sona erdirilmesi yönünde vermiş olduğu taahhütlerini yerine getirmemiş; Doğrudan Ticaret Tüzüğünü rafa kaldırmışken, Türkiye’nin GKRY’ye limanlarını açmasını beklemek çifte standarttır değerlendirmesini yaptı

AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Rehn:
AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’nin limanlarını bu yıl sonuna kadar Kıbrıs Rum kesimine açması gerekmediğini söyledi.
Rum tarafı :
Güney Kıbrıs’ta Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu başta olmak üzere, bazı siyasi çevreler, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ilerleme raporunu beğenmediler. Rum Dışişleri Bakanı Kiprianu, “Türk tarafının tezleri derinlemesine incelenmediği için yüzeysel bir yaklaşım sergilendi” dedi.
Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Avrupa Komisyonu tarafından çarşamba günü açıklanan Türkiye’nin ilerleme raporunun kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını da ifade etti.
Rum tarafında yayımlanan gazeteler de Raporu eleştirdiler. Rum tarafında yayımlanan Simerini gazetesi “Avrupa Türkiye’nin Yasa Dışılıklarını Okşuyor başlığı attı.
Görüşmeler
Kıbrıs görüşmelerinde ciddi bir ilerleme olmadığı gibi, Rumların zamana oynayan oyalama taktikleri sürüyor. KKTC adına müzakereleri yürüten Cumhurbaşkanı Talat, müzakerelerle ilgili olarak “Kıbrıs müzakerelerinde yürütmenin nasıl seçileceği konusunda anlaşamadıklarını, ancak bu konuda gelişme bulunduğunu, bunu tartışmayı sürdüreceklerini” söyledi. Talat, bir gazetecinin “Rum basınında ‘yürütme’ konusunda anlaştığınız yönünde iddialar çıktı” sözlerine, “Doğru değil, hayır. Bir sonuca varmış değiliz, tartışıyoruz, düşünmeye ve gelecekte bu konuyu (yürütmeyi) görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

670870cookie-checkAB İlerleme Raporu ve Kıbrıs bölümü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.