AB, İsveç’e mutluluk getirmedi

Sıkıntılardan iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’yi sorumlu gören halk sağ partilere yöneldi, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde sosyal demokratların  iktidarı kaybetmeleri bekleniyor.

AB’ye  1 Ocak 1995’ de üye olan refah ülkesi İsveç, birlikten  umduğunu bulamadı. AB standartlarına uyabilmek için  sahip olduğu daha ileri “sosyal devlet” ilkelerinden sürekli ödün vermek ve üye olan yeni ülkeler için açılan  yardım fonlarına destek vermek zorunda kalan ülkede ekonomi buzuldu, işsizlik arttı.

Sıkıntılardan iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’yi  sorumlu tutan halk sağ partilere kaydı. İsveç’in en büyük gazeteleri Dagens Nyheter ve  Sydsvenskan  Gazetelerinde yer alan bir kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde, kısa aralıklar dışında yaklaşık 60 yıldır iktidarda bulunan  “sol blok”  kaybedecek.
Blokun  en büyük ortağı sosyal demokratların  oy oranı yüzde 39,9’ dan yüzde 34,4’e düştü.2002 seçimlerinde yüzde 15,3 oy alan Sağ liberal parti Moderaterna ise oy oranını ikiye katlayarak yüzde 15,3 ten yüzde 32,5’e fırladı..

Kamuoyu yoklamasına göre, “sağ blok” un oy oranı yüzde 53,0’ e ulaşırken, “sol blok”un oyları yüzde 44,3’ te kaldı. 2002 seçim sonuçlarına göre, “sol blok”un oy toplamı yüzde 52,9, “sağ” blok”un oyları ise yüzde 44,0 iti. Bu durumda  “sağ” ve “sol” bloklar yer değiştirmiş görünüyor.

AB VE HAYAL KIRIKLIĞI

1 Ocak 1995 gerçekleşen AB üyeliği, beklenenin aksine  refah ülkesi İsveç’i mutlu etmedi. AB standartlarına uyum zorunluluğu ve  AB yardım fonlarına katkı yükümlülüğü İsveç’ teki ekonomik sıkıntıyı işsizliği arttırdı.

Geçen yıl, Kıbrıs, Estonya,Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Slovekya,Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’nın Birliğe katılması İsveç’teki eokonomik sıkıntıyı da arttırdı. Serbest dolaşım nedeniyle  İsveç, bu ülkelerden gelen  “kaçak işçi” akınına uğradı. Bunun sonucunda ev kiraları arttı, birçok İsveç’li işini kaybetti, fabrikalar kapandı.

1114440cookie-checkAB, İsveç’e mutluluk getirmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.