AB tavukları aşılamayı tartışıyor

Şu ana kadar altı AB üyesi, Almanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Avusturya ve Yunanistan’da, yabani kanatlı hayvanlarda kuş gribi saptandı. Hastalığa karşı toplu aşılama önlemi konusunda, dün bir araya gelen birlik üyesi ülkelerin bakanları ihtiyatlı bir tavır sergiledi. Aşı konusu üyelerin veterinerlik uzmanlarının bugün Brüksel’de yapacakları toplantıda karara bağlanacak.


AB yetkililerinin verdikleri mesajlar, geçmişte, hayvancılık sektörüne ilişkin yaygın sağlık sorunları yaşandığında verilenlerle benzerdi:


”Merak etmeyin, gerekli bütün önlemleri alıyoruz. Pişmiş gıdaları, kümes hayvanı eti ve yumurtası yemeye devam edin.”


Sağlık konularında Avrupa Komisyonu’nun en yetkili ismi, Markos Kipriyanu, hastalığın şu ana kadar ticari amaçlı üretilen kümes hayvanlarına bulaşmadığını vurgulayarak güvence verdi. Ancak hastalık Avrupa’da yayılmış durumda.


Almanya Hollanda ve Fransa gibi ülkeler, kanatlı hayvanların kümes dışına çıkarılmaması yönünde talimatlar yayımladı. Ayrıca Hollanda hükümeti, Fransa’yla birlikte, kümes hayvanlarını toplu halde aşılayabilmek için AB’nden izin istedi. Ancak Almanya, Avusturya, Danimarka ve Portekiz bu noktada aşılama kararına karşı.


Aşılamanın maliyeti kadar, aşılanmış olsa da hayvanlatrın hastalık yaymaya devam edebilmeleri de yetkilileri kaygılandırıyor. Bir diğer sorun da aşılama seferberliğinin tavukçuluk sektöründe satışlara bir darbe daha vurması sayılıyor.


İngiltere Tarım Bakanı Margaret Beckett, bakanların bu konuda ihtiyatlı olduklarını belirterek ”AB bakanlarıyla tartışmalarımızdan açıkça ortaya çıkan şu ki; aşılama yararlı olduğu gibi sorunlar da içermektedir” dedi. İngiliz bakan, aşılamanın hastalığa karşı tek yanıt olmadığını, hiç kimsenin, kümes hayvanlarının tamamını aşılamaktan söz etmediğini söyledi.


Yanıtı aranan bir soru da, üyelerin üreticilerine tazminat ödeme konusunda ne kadar ileri gidebilecekleri. İtalyan Bakan toplantıda, kümes hayvanları ürünlerinin tüketiminin ülkesinde üçte iki oranında azaldığı bilgisini aktardı.


ASYA’DAKİ ÖNLEMLER


Asya’da ise, hükümetler, Malezya’da en son iki yıl önce görülen kuş gribi vakalarının kanatlı hayvanlarda yeniden ortaya çıkmasının ardından, Asya’da hükümetler önlemleri sıkılaştırdı.


Malezya’da, Tayland sınırı yakınlarında 1994 yılında ortaya çıkan küçük bir kuş gribi salgınından bu yana yeni vaka tespit edilmemişti. Bu durum da, Malezya için bir gurur vesilesi olmuştu. Ancak şimdi Tarım Bakanlığı, başkent Kuala Lumpur yakınlarında bir çiftlikteki 40 tavukta, kuş gribine neden olan öldürücü H5N1 virüsünün tespit edildiğini açıkladı. Komşu ülke Singapur, hastalıktan etkilenen bölgeden her türlü kümes ürünlerinin ithalatını yasakladı.


Hindistan’da ilk kez kuş gribi tespit edilmesinin ardından batıdaki Maharaştra bölgesinde, yaklaşık 500 bin tavuğun itlaf edilmesi çalışmalarına başlandı. Sekiz kişi, kuş gribi şüphesiyle karantinaya alındı. Ancak, ülkede şu ana kadar herhangi bir insanda hastalık tespit edilmedi.


Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri’nde bilimadamları, virüsün değişim geçirerek yalnızca bir insandan bir başka insana geçmesinin, milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olabilecek bir salgını başlatabileceği uyarısında bulundu.


Harvard Üniversitesi’nde Halk Sağlığı konusunda çalışmalar yapan bir bilimadamı ekibi, Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, ”kontrol altında tutma politikasının hastalığın etkilerine karşı hazırlık yapılması için yalnızca zaman kazandırabileceğini” söyledi.


Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2003’te ortaya çıktığından beri dünyada 170’ten fazla kişi hastalığa yakalandı, dördü Türkiye’de olmak üzere 92 kişi hayatını kaybetti.


Şu ana kadar hastalığın insandan insana geçtiğine ilişkin herhangi bir vaka tespit edilmedi.


BASINDA KUŞ GRİBİ  


Kuş gribi Avrupa basınında ilk sayfalardaki yerini korumayı sürdürüyor. Avrupa basınında özellikle aşılamayla ilgili yer alan belli başlı haberler şöyle:


La Tribune (İsviçre): Kamuoyunu yatıştırmak giderek zorlaşıyor. Zira gazete manşetleri, tehdidin gerçek boyutlarının çok ötesine geçmiş durumda. Tüm kanatlı hayvanları aşılamak, H5N1 virüsünün yayılma hızını düşürecek, ancak tamamen ortadan kaldırmayacaktır. Masrafı bir yana, bu önlemin en kötü sonucu, tüketiciyi tavuk ürünlerinden daha da uzaklaştıracak olmasıdır. Zaten tavuk ürürleri, şimdiden birçok ailenin sofrasından dışlanmış durumda.


Politiken (Danimarka): Kuş gribi tehdidi karşısında sakin olunmalı. Veremin her yıl Danimarka’da aldığı canların, dünyada şimdiye kadar kuş gribinden


ölenlerden çok daha fazla oldu unutulmamalı. Kuş gribinin gerçek kurbanları, temel protein kaynağı tavuk ürünleri olan milyonlarca Asyalı. Eğer Avrupa ülkeleri kuş gribi karşısında paniğe kapılarak, dünyadaki tüm kanatlıların itlafını talep ederse, bunun sonuçları çok daha kötü olacaktır. Dünya nüfusunun büyük bölümü proteinden mahrum kalacak ve bu sefer de buna bağlı ölümler baş gösterecektir. Dolayısıyla kuş gribi önümüzdeki günlerde Danimarka’daki kanatlı hayvanlarda da görülürse, yapılacak en iyi şey sakin davranmaktır. Zira panik, H5N1’in kendisinden daha ölümcüldür.


The Guardian (İngiltere): Birçok Avrupa ülkesinin, kanatlı hayvanları kapalı mekanlara almaya ve aşılamaya başlaması ile aynı önlemleri alması için İngiltere hükümeti üzerindeki baskı artıyor. Ancak bu konuda bilimadamları ikiye bölünmüş durumda. Hükümet de, bunun bir işe yarayıp yaramayacağı konusundaki belirsizlik nedeniyle, yeterli aşı ısmarlamış değil. Tavuk yetiştiricileri de, hükümetin, kanatlı hayvanların kapalı alanlara alınması gibi bir zorunluluk getirmesi ihtimalinden endişe ediyor. Zira birçoğunun buna elverişli tesisleri yok.

722010cookie-checkAB tavukları aşılamayı tartışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.