‘AB toplantısında tehditler uçuştu’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Daily Telegraph “AB bakanları Türkiye’yi konuşmak için toplanırken tehditler, ağız dalaşları” başlıklı haberinde  AB dışişleri bakanlarının dün Galler’de başlayan toplantısında Türkiye ile Fransa, Almanya ve Kıbrıslı siyasetçiler arasında sahne arkasında tehditler, uyarılar ve karşı uyarılar uçuştuğunu yazdı.


“Ancak kimse safları bozup, 3 Ekim’de başlayacak müzakereleri tehlikeye atmaya hazır görünmüyordu” yorumunu yapan The Daily Telegraph şöyle devam etti:.


“Avrupa Komisyonu, gümrük birliği anlaşması gereği Kıbrıs gemi ve uçaklarına giriş izni vermesi gerektiğini Türkiye’ye defalarca söylemişti. Ancak AB liderleri bunu müzakerelere başlanması için bir koşul yapmadı. Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de limanların açılmasının, yalnızca AB’nin tam üyelerinden beklenen bir koşul olduğunu vurguladı.”



Gazete Kıbrıs Rum gemilerine limanların neden açılmadığı ve KKTC’nin tavrı konusunda Türkiye’nin itirazlarına değinilmemesi dikkat çekti.


The Financial Times da “AB bakanları Türkiye’ye, Kıbrıs’la ilişkileri ilerletme baskısı yapıyor” başlığıyla şu yorumda bulundu:


“AB dışişleri bakanları dün Türkiye’ye, Kıbrıs’la tam diplomatik ve ticari ilişki kurma adımları atarak, müzakerelerin önündeki engelleri kaldırma baskısı yaptı. Newport’taki toplantıya katılan bakanlar bir yandan Türkiye’ye bu konudaki baskıyı artırırken, diğer yandan da görüşmelerin başlamasını tehlikeye atmayacak bir formül üzerinde çalışıyor. Bir Avrupalı diplomat, ‘Eğer müzakereler başlarsa AB’nin elinde, Türkiye’nin sözünde durmasını sağlamak için önemli bir koz olacak,’ diyor.”


AVUSTURYA’NIN ÖNERİSİNE İLGİ YOKTU


Avusturya’dan Die Presse, Avusturya hükümetinden gelen, “Türkiye’ye tam üyelik yerine alternatifler önerilmesi” teklifini Avrupalı dışişleri bakanlarının ciddiye almamasını kınadı.


“Dünkü toplantıda Avusturyalı Bakan Ursula Plassnik’in girişimi dışlandı” diye yazan gazete şöyle devam etti:.


“Çünkü AB, Türkiye’ye, Hırvatistan’a olduğundan daha yumuşak davranıyor. Bu çok sorumsuzca bir hareket. AB, içinde olduğu krize bakmadan, dev ve tam anlamıyla istikrarlı olmayan bir ülkeyi kabul etme sözü veriyor. Müzakerelerin açık uçlu olduğu güvencesi de yeterli değil. Bu sözlere güvenecek kimse kaldı mı?”

1024110cookie-check‘AB toplantısında tehditler uçuştu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.