AB, Türkiye’ye elini gönülsüz uzattı

The Guardian “Avrupa Reform Araştırmaları Merkezi’nin baş ekonomisti Katinka Barış’ın şu görüşlerine yer verdi:

“Avrupa Birliği Türkiye konusunda iki ana gruba ayrılmış durumda. Türkiye’ye gönülsüz olarak destek veren ülkelerin, Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun altı kurucu üyesi olması dikkat çekiyor. Bu tutumlarında ekonomilerinin kötüye gitmesi ve topraklarında çok fazla Müslüman nüfus barındırması rol oynuyor.”

Finacial Times gazetesi de, zirveden önce televizyona çıkarak halkını Türkiye’nin üyeliği konusunda ikna etmeye çalışan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın bu sürpriz çıkışı yüzünden özellikle kendi partisi içinden ağır eleştirilere hedef olduğunu yazdı.

Gazete Chirac’a bu konuda tek desteğin muhalefet partisinden geldiğini vurguladı.

Financial Times’ta iki gün önce yazan Lary Siedentop da, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle ilgili kararını alırken, sadece laik seçkinleri dinlememesi gerektiğini belirtmiş, ılımlı yönetimlerin iktidarda olduğu ülkelerde laiklikle askerler arasında rahatsız edici bir ilişki olduğunu savunmuştu.

London School of Economics öğretim görevlilerinden Kirsty Hughes ise yazarı şöyle yanıtlıyor:

“2002 seçimlerinde Türk halkı, sağcı solcu, laik İslamcı tüm siyasi seçkinleri reddetti ve AKP’yi seçti. Devrim niteliğindeki bu reformları da laik seçkinler değil AKP Hükümeti yaptı.”

 

1096670cookie-checkAB, Türkiye’ye elini gönülsüz uzattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.