‘AB umutları Kıbrıs darbesi yedi…’

AB dönem başkanı Finlandiya’nın, Kıbrıs sorununa yönelik görüşmelerde ilerleme sağlanamadığını açıklaması tüm İngiliz gazetelerinde yer buldu. Basındaki değerlendirme şöyle:
 
The Guardian:
 Türkiye’nin AB umutları Kıbrıs darbesi yedi… Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını amaçlayan diplomatik çabaların sonuçsuz kalması üzerine, Türkiye’nin 40 yıllık AB’ne katılma umudu büyük bir darbe aldı. Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in, 35 müzakere başlığından üç ila sekizinin bir sonraki yıl tekrar başlamak üzere askıya alınmasını önermesi bekleniyor. AB liderleri nihai kararlarını 14-15 Aralık’taki Brüksel zirvesinde alacaklar. Türkiye’nin üyeliğine destek veren, öncülüğünü İngiltere’nin yaptığı ülkeler hafif bir cezalandırma yönünde çağrılar yapıyor. Üyeliğe karşı olan ülkeler, örneğin Kıbrıs ise bu durumun onaylanmadığının daha net bir şekilde gösterilmesinden yana. Türkiye’nin AB umutlarının aldığı bu darbe, ülkede halen yükselişte olan milliyetçiliği körükleyecek, kamuoyu AB’ne karşı bir tavır alacaktır. Türkiye’de AB projesine kamuoyu desteği zaten gerilemekte. Gelecek yıl da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılacağı düşünüldüğünde, hükümet oy kaybına uğrama korkusuyla Kıbrıs ya da diğer hassas konularda ödün vermekten kaçınacaktır.


The Financial Times: Türkiye müzakere süreci kısmen askıya alınma tehlikesiyle karşı karşıya… Avrupa Komisyonu önümüzdeki hafta, müzakerelerin kısmen askıya alınmasını teklif etmesi konusunda yoğun baskı ile karşı karşıya kalacak. Süreci tehlikeye sokmaktan çekinen Komisyon’un bu adımı atmaktan bir süredir çekindiği biliniyor. Bundan sonra müzakerelerin ne kadarının askıya alınacağına Avrupalı liderler karar verecek. Ancak büyük bir cezanın Türkiye’nin sürece sırtını dönmesiyle sonuçlanmasından korkuluyor. İngiltere ve bazı Kuzey Avrupa ülkeleri, geri kalan 34 müzakere başlığından sadece üçünün askıya alınmasından yana. Fransa ise, müzakarelerin tamamının tehlikeye atılmamasını garanti altına alarak, daha fazla başlığın askıya alınmasını istiyor. Kıbrıs ve Avusturya ise daha sert bir tavırdan yana.


The Independent: Avrupa Komisyonu zor bir kararla karşı karşıya… Avrupa Komisyonu müzakerelerin durması durumunda, Avrupa kamouyunda Türkiye’nin üyeliğine yönelik itirazların arttığı dikkate alınırsa, tekrar başlatılmasının bir hayli zor olacağının farkında. Üstelik Türkiye’de de halkın hissiyatı AB aleyhine dönüyor.


The Times: Kıbrıs konusundaki çözümsüzlük karşısında, 14-15 Aralık’ta toplanacak AB liderlerinin müzakereleri kısmen askıya almaktan başka seçeneğinin kalmadı… Zaten 10 yıldan fazla sürmesi beklenen sürecin böylece daha da uzayacak… AB dönem başkanlığı, Finlandiya’nın ardından Almanya’ya geçecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye tam üyelik değil ayrıcalıklı ortaklık sunulması konusundaki teklifini yineledi. Merkel, Kıbrıs konusunun AB dışişleri bakanlarının 11 Aralık’taki toplantısında ya da bir hafta sonraki liderler zirvesinde çözülmesinden yana. Zira bu konunun, kendisinin 1 Ocak’ta başlayacak dönem başkanlığının gündemini meşgul etmesini istemiyor.


 


 


 


 

796800cookie-check‘AB umutları Kıbrıs darbesi yedi…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.