Abbas Hamas ile köprüleri atıyor

Abbas, Hamas’ı darbe ve kendisine karşı suikast planlamakla suçladı 

Abbas, geçen yılki seçimlerden en büyük siyasi hareket olarak çıkan Hamas’ı, haftalar süren çatışmalar sonunda Gazze Şeridi’ni ele geçirmesi sonrası hükümet dışı bırakmıştı.

Abbas, Hamas’ı geçen hafta Gazze Şeridi’nde ‘kanlı bir darbe yapmak’la suçladı, kurulan acil durum hükümetinin Hamas ile görüşmeyeceğini kaydetti.

Ramallah’ta FKÖ Merkez Komitesi’ne hitap eden Abbas, Hamas’ın Gazze’de ele geçirdiği tüm kurumları, meşru Filistin hükümetine teslim etmesini istedi.

Filistin lideri, Gazze’nin ele geçirilmesi sürecinde emsali görülmemiş mezalim ve cinayetler yaşandığını; Hamas’ın Filistin halkına özür borcu bulunduğunu savundu.

Abbas ayrıca Hamas taraftarlarını kendisine suikast düzenlemek için komplo kurmakla suçladı.

Mahmud Abbas, Filistin ve İsrail arasında barış müzakerelerine zenmin hazırlayabilecek bir uluslararası konferens düzenlenmesi çağrısında da bulundu.

Hamas ise Abbas’ı yalancılıkla suçladı, bir başkana Filistinli gruplardan herhangi biriyle diyaloğu reddetmenin yakışmadığını savundu.

Abbas geçen hafta Hamas liderliğindeki ulusal birlik hükümetini dağıtmış ve yerine Selam Fayyad’ın başkanlığında bir acil durum hükümeti kurmuştu.

Feyyad ve diğer 11 bakan ne Hamas ne de El Fetih mensubu. Kabine daha çok sivil toplum kuruluşlarından veya iş çevrelerinden bağımsız isimlerden oluşuyor.

İsrail ve batılı ülkeler Abbas ve Feyyad hükümetine destek vermek için hareketlenmiş durumda. (BBC)


 

1153080cookie-checkAbbas Hamas ile köprüleri atıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.