Abbas: İsrail ile tüm resmi temaslar askıda

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Mescid-i Aksa’daki yeni güvenlik tedbirleri kaldırılana kadar İsrail ile tüm resmi temasları askıya aldıklarını duyurdu.

Abbas’ın açıklaması Cuma günü El Aksa Cami önünde yeni güvenlik önlemlerine yönelik protesto sırasında 3 Filistinlinin hayatını kaybetmesinin ardından geldi.

14 Temmuz’da Kudüs’teki Mescid-i Aksa yakınlarında 2 polisin öldürülmesinin ardından İsrail cami avlusuna metal dedektörler yerleştirmiş, Filistinliler alınan yeni güvenlik önlemlerine karşı çıkmıştı.

Abbas televizyondan yayımlanan kısa konuşmasında “Mescid-i Aksa’daki yeni güvenlik tedbirleri kaldırılana ve (cami kısmı) olduğu gibi korunana kadar İsrail tarafıyla bütün seviyelerde tüm temasın askıya alınacağını ilan ediyorum” dedi.

Abbas İsrail’in aldığı önlemlerin “El Aksa Cami’nin kontrolünü ele geçirmek için yalan bir şekilde güvenlik önlemi olarak sunulduğunu” söyledi.

İsrail Mescid-i Aksa olaylarıTelif hakkıGETTY

İsrail Cuma günü 14 Temmuz’dan beri camide kılınmasına izin verdiği ilk cuma namazına 50 yaşın altındaki erkekleri almadı.

İsrail’in önlemlerini protesto eden Filistinliler ile polis arasında çatışma çıktı. Polis, Filistinlilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Olaylarda 3 Filistinlinin hayatını kaybetmesinin yanı sıra yüzlerce kişi de yaralandı.

İsrail’in yaklaşık 3 bin polisle bölgede güvenlik noktaları oluşturmuş, Filistinli liderler, bugünü “Öfke Günü” ilan etmişlerdi.

Aslanlı Kapı bölgesinde durdurulan ve Eski Kent bölgesine alınmayan bazı Filistinliler ise Cuma namazını cami yakınlarında kurulan güvenlik noktası çevresinde kıldı.

Kudüs'teki tarihi mekanlar
Kudüs’teki tarihi mekanlar

Son bir buçuk yılda saldırılar arttı

2015 sonundan bu yana İsrailli Araplar veya Filistinliler tarafından düzenlenen silahlı, bıçaklı veya araçlı saldırılarda bir artış yaşandı.

Son saldırı ise İsrailli bir polisin Kudüs’te 3 Filistinli tarafından bıçaklanmasından haftalar sonra düzenlendi.

2 yıldır 42 İsrailli benzer saldırılarda öldürüldü.

Aynı dönemde 240 da Filistinli çeşitli saldırılarda hayatını kaybetti. İsrail, bu kişilerin çoğunun saldırgan olduğunu iddia ediyor.

İki taraf da yaşananlarla ilgili olarak karşılıklı birbirlerini suçluyor.

2107900cookie-checkAbbas: İsrail ile tüm resmi temaslar askıda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.