“ABD, Afganistan’da zorda”

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Independent artan kayıplar ve Afganistan’daki Amerikalı diplomatlardan Matthew Hoh’un istifasının Obama’nın Afganistan stratejisine darbe vurduğunu öne sürdü.

Afganistan savaşını anlamsız bulduğunu söyleyen Hoh, istifa mektubunda bu ülkedeki Amerikan varlığının sadece isyanı körüklediğini ve Amerikan askerlerinin ölümüne neden olduğunu söylemişti.

“OBAMA ACELE ETMELİ”

The Independent Afganistan savaşına başyazılarından birinde de yer verdi. Gazete Obama’nın Afganistan konusundaki kararlarını acele etmeden alması gerektiği görüşünü savundu.

Dikkat çeken satırlar şöyle;

“Afgan seçimlerindeki yolsuzluğun boyutları ve seçim sonuçlarının gecikmesi Obama’nın beklemekten başka şansı olmadığı anlamına geliyordu. Karzai’nin ikinci turu gecikmeli bir şekilde kabul etmesi de kararı daha da erteledi. İkinci tur seçimin idaresi güç olabilir ve can kayıpları da dahil olmak üzere ağır bir bedel ortaya çıkartabilir. Ancak seçimin sonucu Obama’nın hesaplarını her şeyden daha çok etkileycek. Hoh’un ‘Neden ve nereye kadar Afganistan’dayız?’ sorusu şu andaki tek anlamlı soru. Ancak seçim patırtısı sonuçlanana dek Obama’nın bu soruya kesin bir yanıt vermesi sorumsuzluk olur.”

Daily Telegraph da Afganistan’daki bir seçim gözlemcisinin açıklamalarına yer vererek “Aynı yolsuzluklar yapılacak” öngörüsünde bulundu.

Adı açıklanmayan gözlemci, ülkenin güney bölgelerindeki aşiret liderlerinin, Karzai’yi destekleyen yetkililerin şimdiden oy çalma hazırlıklarına başladıkları yönünde bilgiler verdiğini aktardı.

Afganistan’da görev yapan eski bir Birleşmiş Milletler görevlisi de, ikinci turdaki seçim yolsuzluklarının en az birinci turdaki kadar yaygın olacağını tahmin ettiğini belirtti.

1497360cookie-check“ABD, Afganistan’da zorda”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.