ABD bastırınca Merkel vazgeçti

Habere göre Merkel şimdiye kadar bu fonun krizdeki ülkeler için kullanılmasına hem faturanın sonunda Almanya’ya çıkabileceğini hem de bu yardımın krizdeki ülkeleri uygulanan katı ekonomik programlardan saptıracağını düşündüğü için karşı çıkıyordu. Ancak G20 zirvesinde Almanya’yla ilgili oluşan basınç sonucunda Merkel bu kararını değiştirdi ve artık fonu İspanya ve İtalya’nın borçlarının kapatılması için kullanmaya hazır.

‘Merkel’in büyük bazukası’

Gazeteye göre Merkel bu uygulamasıyla İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeki borçlanma maliyetlerini düşürmek ve euro para birimi uygulamasının olası çöküşünü engellemek istiyor. Guardian Avrupa liderlerinin bu planda uzlaştıklarını, planın detaylarının da önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtiyor.

ABD ISRAR ETTİ

Financial Times ise adını vermediği bir kaynağın açıklamalarına dayanarak Merkel’in bu tavır değişikliğinde ABD’nin bu konudaki ısrarının önemli yer tuttuğunu öne sürdü.

Daily Telegraph planın ayrıntılarını şöyle aktardı:

“Euro para birimini kullanan ülkeler tarafından oluşturulan fondaki para daha önce Yunanistan, Portekiz, İrlanda gibi Avrupa’nın daha küçük ülkelerine mali yardım için kullanılmıştı. Bu ülkelerin hükümetleri para yardımını, karşılığında kesinti planlarını uygulama sözünü vererek doğrudan almıştı. Yeni plana göre fonlardaki para hükümetlere doğrudan verilmeyecek. Bunun yerine mali piyasalardaki borçları kapatmak için kullanılacak. Avrupa Merkez Bankası daha önce bu yöntemle 170 milyar euro’luk bono satın almış ancak bu uygulamayı geçen sene durdurmuştu.”

Independent gelişmeyle ilgili haberinde, ‘Merkel, İspanya ve İtalya’ya cankurtaran halatı verecek mali yardım anlaşması için yumuşamaya hazır’ yorumunda bulunurken, Times ise haberini ‘Merkel euro’yu korumak için büyük bazukasını ortaya çıkarmaya hazır’ başlığıyla duyurdu.

Almanya’da yatırımcıların karamsarlığı

Times gazetesinin başka bir sayfasındaysa, tam da Almanya’nın kurtarıcı olarak sunulduğu güne denk gelen haberde Alman ekonomisiyle ilgili kaygılara yer verildi.

‘Almanlar partinin bittiğinden korkuyor’ başlığıyla verilen habere göre, iş çevrelerinin ekonomiye güvenini ölçen ankette son 14 yılın en büyük düşüşü gerçekleşti. Avrupa Ekonomi Araştırmaları Merkezi’ne (ZEW) göre güven endeksi bir önceki aya göre artı 10.8’den, eksi 16,9’a geriledi. Haberde, merkezin başkanı Wolfgang Franz’ın konuyla ilgili uyarısına da yer verilmiş. Franz, Alman ekonomisi için aşırı iyimser yorumlar karşısında finans piyasası uzmanlarının beklentilerinin güçlü bir uyarı niteliğinde olduğunu belirtiyor.

1346390cookie-checkABD bastırınca Merkel vazgeçti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.