ABD büyükelçisi içişlerine karışmış

ABD’nin Polonya Büyükelçi Yardımcısı Kenneth Hillas’in, ABD işgali altındaki Irak’ta binlerce masum insanın öldürüldüğü yönünde açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Roman Giertych’in görevden alınması için Polonyalı diplomatlara baskı yaptığı ortaya çıktı.

Daha önce de ABD başkanı George W. Bush’un ıngiltere Başbakanı Tony Blair’e baskı yaparak ABD’nin Ortadoğu politikasını eleştiren Dışişleri Bakanı Jack Straw’u geri plana aldırdığı ıngiltere basınına yansımıştı…

Polonya medyası,resmi görüşmelerde bulunmak amacıyla Polonyalı diplomatlarla biraraya gelen ABD’nin Polonya Büyükelçi Yardımcısı Kenneth Hillas’ın, görüşmelerin resmi olmayan bölümünde “ABD’nin işgal ettiği Irak’taki savaşta binlerce masum insanin olduruldugunu aciklayan Başbakan Yardımcısı ve Milli Eğitim Bakanı Roman Giertych’nin görevden alınması icin baskı yaptığını yazdı.

Haberde, ABD Büyükelçi Yardımcısı Hillas’ın, Polonyalı diplomatlarla yaptığı görüşmelerin resmi olmayan bölümündeki açıklamalarında, “Eğer bu açıklamaları Almanya, Danimarka ve Fransa hükümet lider yardımcısı yapmış olsaydı, şimdiye kadar görevden alınmış ve hükümetten kovulmuş olurdu. Başbakan Yardımcısı Giertych’in görevden alınması için Başbakan Jaroslaw Kaçinski ile görüşmeyi planlıyorum” diye ifade ettiği yer alıyor.

Siyasi eleştirmenler, ABD Büyükelçi Yardımcısı Hillas’in bu açıklamaları üstlerinin bilgisi olmadan gerçekleştirmiş olmasının imkansz olduğunu söylüyorlar.

ABD’Lİ YETKİLİLER SIKINTIDA

Büyükelçi Yardımcısı Hillas’in basına sızan ve ardından Polonya gündemini sarsan açıklamarı, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerini de zor durumda bıraktı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan acil olarak yapılan açıklamada, Büyükelçi Yardımcısı Hillas’in, Başbakan Yardımcısı Giertych’in görevden alınmasını istediği yönündeki haberlerin doğru olmadığı ifade edildi.

Öte yandan, Polonya Dışişleri Bakanı Anna Fotyga’nın, ABD’nin Polonya Büyükelçisi Viktor Ash’i konuyla ilgili görüsmelerde bulunmak üzere Dışişleri Bakanlığı’na davet ettiği öğrenildi.

1140260cookie-checkABD büyükelçisi içişlerine karışmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.