ABD Guatemala’da yüzlerce kişiye cinsel hastalık bulaştırmış

Frengi körlüğe, ruh ve akıl hastalıklarına, hatta ölüme bile neden olabiliyor
Enfeksyona maruz kalanların çoğunun, onayına başvurulmayan ve üzerlerinde ne tür deney yapıldığının farkında olmayan mahkumlardan ve ruh hastalarından oluştuğu anlaşıldı.

Amerikan yönetimi şimdi bu araştırmadan dolayı özür diledi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “etik değerlere aykırı” olarak nitelediği araştırmanın, “utanç verici olduğunu” söyledi.

Enfeksyona maruz kalan hastaların çoğunun yeterli bir tedaviden yararlanmadığı belirtiliyor. Frengi, kalp rahatsızlıkları, körlük, ruh sağlığının bozulması gibi sonuçlara yol açabiliyor; hatta ölüme neden olabiliyor.

Amerikalıların araştırma programına ilişkin kanıtları ortaya çıkaran Profesör Susan Reverby, dönemin Guatemala hükümetinin de deneylere izin verdiğini söyledi.

60 Yıldan fazla bir süre önce yürütülen deneylerin ayrıntılarına ilişkin soruşturma başlatıldı, fakat etkilenen kişilere tazminat ödenmesi yönünde bir teklif yapılmış değil.

Profesör Reverby’nin ortaya çıkardığı kanıtlara göre, Amerikalı doktorlar ayrıca, penisilinin frengiyi sadece tedavi etmekle kalmayıp, tümüyle engelleyip engellemediğini anlamak için fahişelere de frengi virüsü bulaştırmışlar.

Bu kişilerin daha sonra tedavi edildiği, fakat tümünün iyileşip iyileşmediğinin belirsiz olduğu da kaydediliyor. (BBC)

1261400cookie-checkABD Guatemala’da yüzlerce kişiye cinsel hastalık bulaştırmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.