‘ABD halkı hukuk dışılığı cezalandırdı’

The Financial Times başyazısında, “Amerikan demokrasisi için çok güzel bir gün” başlığını kullanarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Gayet memnuniyet verici bir sonuç. Amerikan seçmeni nihayet Cumhuriyetçileri ve George W. Bush yönetiminin yetersizliklerini, hukuka saygısızlığını, Amerika’nın itibarını Ortadoğu’nun çamuru, karmaşası içinde yerlerde sürükleyip beş paralık etmesini sorgulamaya başladı. Irak fiyaskosunun baş sorumlusu Rumsfeld’in istifası, yönetimin de hesap verme sisteminin farkında olduğuna işarettir.”

The Guardian da benzer bir tepki veriyor “Teşekkürler Amerika” başlıklı başyazısında. Muhafazakâr Daily Telegraph ise Demokratları ölçülü olmaya, Cumhuriyetçileri ise bu yenilgiden dersler çıkarmaya çağırdı.

The Times gazetesi Demokratların zaferine karşın, yeni Demokrat politikacı tiplemesinin, eskisinden farklı olduğuna, Amerikan seçmeninin muhafazakâr eğilimlerinin çok da değişmediğine dikkat çekti.

“Kovboy çizmeleri giyiyor, tütün çiğniyor, ava gitmeyi seviyorlar. Kürtaja şiddetle karşılar, kamu harcamalarının küçülmesini savunuyorlar, hatta bazıları geçmişte Ronald Reagan’a oy vermiş” diyen gazetenin yorumu şöyle:

“Şimdi Kongre’de Demokrat Parti’yi temsil edecekler. Demokratların zaferi en başta Irak savaşının ağır bir eleştirisiydi ama bu zaferin, aynı zamanda son derece ılımlı ve çoğu gayet muhafazakâr Demokrat adaylar sayesinde de kazanıldığını unutmayalım. Ama Amerikan tarihinin ilk kadın Temsilciler Meclisi Başkanı olan Nancy Pelosi, tarif edilen muhafazakâr Demokratlardan değil. Liberal çizgisiyle tanınıyor.”

WASHINGTON’UN EN GÜÇLÜ KADINI

The Daily Telegraph, “Washington’daki en güçlü kadın” diye tanıttığı 66 yaşındaki Pelosi’nin politikalarını şöyle özetledi:

“Eşcinsel evliliklerini ve kadınların kürtaj hakkını koşulsuz olarak savunuyor. Silah sahibi olmanın iyice kısıtlanmasını istiyor. Kongrede gündeme getireceği ilk konular arasında, en son 1997’de yükseltilen asgari ücretin artırılması, yaşlıların daha ucuza ilaç alabilmesi, petrol sektörüne sağlanan devlet sübvansiyonlarının azaltılması ve öğrenci burslarına uygulanan faizlerin düşürülmesi olacak. Cumhuriyetçiler, bu listenin yalnızca bir başlangıç olmasından, bunları diğer konuların izlemesinden büyük kaygı duyuyor.

Washington’da Cumhuriyetçileri huzursuz eden tek güçlü Demokrat kadın politikacı Nancy Pelosi de değil. 2008 başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı olması bir çok gözlemci tarafından büyük ihtimal olarak görülen New York senatörü Hillary Clinton da dikkatle izleniyor. Independent’ın New York’taki muhabiri “Hillary daha yüksek görevlere hazırlanıyor”

1140270cookie-check‘ABD halkı hukuk dışılığı cezalandırdı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.