ABD halkı Irak bataklığını göremedi

George W.Bush beklenmedik bir oy oranıyla ikinci kez başkan seçildi. Bu seferki seçim beklentilerin aksine 2000’deki gibi kilitlenmeyle sonuçlanmadı. Demokrat aday Kerry, dün Bush kampını arayarak Cumhuriyetçi rakibinin galibiyetini kabul ettiğini açıkladı. Bush yüzde 51’lik sonuçla, ABD’nin en karizmatik başkanlarından Bill Clinton’ı bile geçti. Clinton 1992’de yüzde 43 ile seçilmiş, 1996’da ise yüzde 49 ile ikinci kez seçilmişti. Yenilgiyi kabul eden Kerry, Bush’u telefonla arayarak kampanyadan çekildiğini bildirdi. Bush da rakibine yürüttüğü seçim kampanyasından dolayı gurur duyması gerektiğini söyledi.


ABD Başkanı George W. Bush, seçim öncesinde yapılan tüm tahminlerin ötesinde görkemli bir zafer kazanarak dört yıl daha Beyaz Saray’ın ev sahibi olmak için Amerikan halkından vize aldı. Seçimin Ohio’da tıkanması beklenirken, Demokrat aday John Kerry Beyaz Saray’ı arayarak yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı.


Terörizmle mücadele ve ahlaki değerler temelinde yürüttüğü ve ‘güçlü, kararlı liderim’ mesajını verdiği kampanyasından istediği sonucu alan Bush’un liderliğini yaptığı Cumhuriyetçi Parti, Kongre’nin her iki kanadında da sayısal üstünlüğünü artırdı ve ABD Başkanı’nın şiddetle karşı çıktığı ‘eşcinsel evlilik’ 11 ayrı eyalette halk oyuyla yasaklandı.


Bush, sandıkların açılmasından sonra bütün gece sayımlarda önde giderken, seçimi kazanması için gerekli olan Ohio Eyaleti’nde ‘tartışmalı oylar’ sorunu ortaya çıktı. Bush, Ohio’da 136 bin oy farkıyla kazanmasına rağmen, ‘seçmen’ olup olmadıkları kuşkulu olan, ancak resmen oy kullanmalarına izin verilenlerin durumu, dört yıl önceki ve Florida’da yaşanan 36 günlük çatışmalı mahkeme sürecini hatırlattı.


Ülke çapında rakibi John Kerry’den 3,5 milyon daha fazla oy toplayan Bush’un, ikinci kez seçilebilmesi için Ohio’nun 20 seçici delegesini de kazanması ve en az 270 ikinci seçmen sayısına ulaşması gerekiyordu.


SAVAŞALIM ISRARI


Kerry kampından ses çıkmazken, Beyaz Saray Genel Sekreteri Andy Card, Başkan Bush’un Ohio Eyaleti’ni kazanarak yeniden seçildiğini duyurdu.


John Kerry ve danışmanları, yeniden oy sayımı ve hukuksal mücadele sürecini başlatıp başlatmamayı uzun süre tartıştı. Başkan Yardımcısı Adayı John Edwards, ‘Bush ile hukusal savaşa girelim. Her oy yeniden sayılsın, kuşkuluların durumu ortaya çıksın’ diye ısrar etti.


Ancak, kuşkulu olduğu ifade edilen oyların sayısının, Ohio’yu Bush’a kazandıran 136 bin oydan daha az olduğu anlaşıldı. Demokrat aday Kerry, öğlene doğru Başkan Bush’u telefonla aradı ve yenilgiyi kabul ettiğini bildirdi. Başkan Bush, ‘Teşekkürler Senatör’ dedi ve Kerry’nin onur verici bir siyasi rakip olduğunu söyledi.


Kerry, daha sonra Boston’da yaptığı açıklamada, sayısal olarak Ohio’da kazanmalarının mümkün olmadığını kabul etti. Cepheleşen ülkenin birliğe ihtiyacı olduğunu ve Amerika’nın da bunu başaracağına inandığını kaydeden Kerry’nin konuşması sırasında zaman zaman duygulandığı ve sesinin kısıldığı görüldü.


HAYATIMIN AŞKINA TEŞEKKÜRLER


‘Dört yıl daha’ sloganları arasında zafer konuşması yapan Bush ise rakip Demokrat Parti’ye zeytin dalı uzatarak, ‘birlikte çalışalım’ mesajını verdi. ‘Görev tüm Amerikalılar’a hizmettir. Hergün elimden gelenin en iyisini yapacağım’ diye konuşan Bush, ‘hayatımın aşkı’ diye nitelediği eşi Laura, ailesi ve kampanyasına katılanlara teşekkür etti.


Babasını geçti


ABD Baba George Bush’tan beri, yüzde 50’nin üzerinde oy alan başkan görmemişti. 1988’de yüzde 53 ile seçilen Baba Bush, 1992’de ise Bill Clinton’a kaybetmişti. Şimdi oğul Bush babasının yapamadığını yaptı ve ikinci kez başkan seçilmeyi başardı.


2000’in rövanşı


Bush’un başkan olduğu 2000 seçiminde, Demokrat aday Al Gore 500 bin fazla oy almış, ancak ikinci seçmeni daha fazla olduğu için seçimi Bush kazanmıştı. Şimdi ise Bush, Kerry’ye 3.5 milyon oy fark attı.


Neden salı


İlk kez 1845’te Kongre, ülke çapında seçimlerin Kasım ayının ilk salı gününde yapılmasına karar verdi. Senato tarihçisi Don Ritchie’ye göre o zamanlar Kongre Aralık ayının ilk pazartesi günü toplanıyordu. Kongre üyeleri de o zamanlar ulaşım bir hayli zor olduğundan seçimlerin bir ay önce Kasım ayının başında yapılmasına karar verdiler. Cumartesi ve pazar günü dini ayinler olduğundan, pazartesi günü de haftabaşı olduğundan salı gününü seçtiler.


AB desteğimiz devam edecek


DÖRT yıl için yeniden ABD Başkanı seçilen George W. Bush, Türkiye’nin AB’ye üyeliğine verdiği desteği aynen sürdürüecek. Hürriyet’e konuşan üst düzey bir ABD yetkilisi, Başkan Bush’un, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ‘çok sıcak ve dürüst bir çalışma ilişkisi’ içinde olduğunu ve bundan memnunluk duyduğunu ifade etti.


‘Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği ABD’nin stratejik çıkarınadır’ diyen üst düzey yetkili, Washington’un bu alandaki desteğinin ‘aynı arzuyla’ devam edeceğini söyledi.


Genişletilmiş Ortadoğu’da demokrasi ve reformların yayılmasının son derece önemli olduğunu, Ortadoğu için model olmasa da, Türkiye’nin bu çerçevede önde gelen bir ortak olduğunu kaydeden aynı yetkili, ‘Gelecek dönemde, Irak konusunda hem Iraklılar ile hem de ikili olarak danışmalarımızı ve işbirliğimizi derinleştirmek zorundayız. Irak’ta başarı hem ABD hem de Türkiye için iyidir’ dedi.


Seçim programında Türkiye mesajı


CNN International, ABD seçimlerini, Wolf Blitzer’ın sunduğu programla izlerken konukların arkasında görünen Tolga adlı bir Türk, hazırladığı pankartlarla milyonlarca izleyiciye kendi mesajlarını verdi. Konuklar seçimle ilgili yorum yaparken arka planda, New York’un Times Meydanı’nda yürüyenler de göründü. Pencereye yanaşan Türk ‘Anne seni çok seviyorum. Tolga’, ‘AB Türkiye’yi kabul ediyor. Teşekkürler’, ‘Yurtta Barış Dünyada Barış. Atatürk’, ‘Tanrı sıradaki başkanı korusun’ mesajlarını iletti.



 

676460cookie-checkABD halkı Irak bataklığını göremedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.