ABD heyetinden Papadopulos’a çağrı

ABD Kongresi alt kanadı Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu eş başkanı Ed Whitfield başkanlığındaki ABD milletvekillerinden oluşan heyet, KKTC’de Cumhurbaşkanı Talat ile biraraya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Talat, heyetin yoğun baskılara rağmen ”takdire değer” bir kararlılıkla ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti.


Ed Whitfield de Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un Türkiye’den serbest insan ve mal dolaşımıyla ilgili olan Ankara Protokolü’nü imzalamasını istediğini, ancak kendisinin aynı şeyin Kıbrıs’ta olmasını istemediğini söyledi. Direkt olarak Kuzey Kıbrıs’a geldiklerini, çünkü tüm Kıbrıs’ta insanların ve malların serbest dolaşımını onayladıklarını bildiren Whitfield, Papadopulos’a, serbest dolaşımı kabul etmesi ve AB’nin Kuzey Kıbrıs’a yapmayı planladığı mali yardıma itirazdan vazgeçmesi çağrısında bulundu.


Whitfield, Kuzey’e yaptıkları ziyaretin hiçbir şekilde yasadışı olmadığını da vurguladı.
 
TALAT: ZİYARET TAKDİRE DEĞER’ 
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ABD Kongre heyetinin ziyaretinin ”takdire değer” olduğunu, heyetin gösterdiği kararlılığı uluslararası topluluğun da göstermesi halinde Kıbrıslı Türklerin uluslararası sistemle bütünleşme sürecinin başlayacağını söyledi.


Talat, ABD Kongresi alt kanadı Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu Eş Başkanı Ed Whitfield başkanlığındaki heyetle görüşmesinin ardından Whitfield ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Talat, ABD Kongre heyetinin KKTC ziyaretinin iptal edilmesi için yoğun baskı yapıldığını, ancak heyetin ”takdire değer” bir kararlılık göstererek ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti. 


Talat, uluslararası topluluğun da ABD Kongre heyetinin gösterdiği kararlılığı göstermesi halinde, Kıbrıslı Türklerin uluslararası sistemle bütünleşme sürecinin başlayacağını söyledi.


Cumhurbaşkanı Talat, bazı basın haberlerinde, ”Kıbrıs konusunda üzerinde çalışılan yeni bir çözüm planında Kuzey Kıbrıs’ta bir ABD askeri üssünün öngörüldüğü” belirtilerek, bu konu hakkında bilgisi olup olmadığının ve ABD Kongre üyeleriyle görüşmede konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de, bu konuda bilgi sahibi olmadığını ifade ederek, şöyle dedi: 


”Ben bilgi sahibi değilim. Tabii biliyorsunuz bazı gazeteciler daha kolay bilgi kaynaklarına ulaşır. Böyle bir şey yoktur ve söz konusu değildir. Ancak bugüne kadar söz konusu değildir. Böyle bir öneri önümüze gelir mi, onu şu anda ben bilemem.”

679870cookie-checkABD heyetinden Papadopulos’a çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.