ABD işkence fotoğraflarının yayınına kızdı

Washington, görüntülerin yayımlanmasına tepki gösterdi. Fotoğraflarda, tutsakların işkence ve cinsel istismara maruz kaldıkları görülüyordu.

Bakanlık açıklamasında, fotoğrafların yayımlanmasının sadece gereksiz şekilde şiddeti tahrik edeceği belirtildi. Pentagon, Ebu Gureyb cezaevinde yaşananlarla ilgili olarak bazı kişilerin hesap verdiklerini de vurguladı. Irak’ta da siyasetçiler, ülkedeki gerilimi alevlendireceği iddiasıyla fotoğrafların yayımlanmasını protesto etti.

BBC’nin Bağdat’taki muhabiri John Brain’in aktardığına göre, Ebu Gureyb cezaevindeki işkence uygulamaları televizyonların haber bültenlerinde her saat başı yayımlanıyor.

Böylece, Iraklılar son beş gün içinde ikinci kez, koalisyon güçlerine yönelik işkence iddialarına dayanak oluşturan kanıtları görmüş oldu.

Siyasetçiler de zor durumda. Koalisyon güçleri, resmi olarak Iraklı siyasetçilerin talebi üzerine ülkede. Ancak kamuoyu, bu davetin geri alınmasını talep ediyor.

Yine siyasetçiler, yayımlanan fotoğraflar nedeniyle dehşete düşmüş olmalarına karşın Ebu Gureyb’deki koşulların giderek düzelmekte olduğunu savunuyorlar.

Ama bu sokaktaki adam için pek fazla bir değer taşımıyor. Sıradan insanlara göre, son iki hafta içinde, ”Danimarkalılar peygamberlerine hakaret etti. İngiliz askerleri Iraklıları dövdü, ABD’liler tutsaklarına işkence yaptı, aşağıladı.”

ABD Dışişleri Bakanlığı da, fotoğrafların yayımlanmasını eleştirdi ancak yansıtılanların ‘iğrenç’ olduğunu kabul etti.

Amerikan Yurttaşlık Hakları Örgütü ise Ebu Gureyb’de tutsaklara yapılan kötü muamele hakkında yeni bir soruşturma açılması çağrısında bulundu. Örgüt, bu fotoğrafların yayımlanmasının hükümeti harekete geçirmesini umduğunu söyledi.

2003 yılında çekildiği belirtilen fotoğraflarda, kanlar içinde ve çıplak tutsakların yanısıra ceset görüntüleri de yer alıyordu. Avustralya’nın SBS Televizyonunda yayımlanan fotoğraflar ayrıca ”işkence ve cinsel aşağılama” görüntüleri de içeriyordu.

Fotoğraflar, Amerika Birleşik Devletleri’nde görülen bir davanın kanıtları arasında yer alıyor. Sürmekte olan davanın yargıcı, fotoğrafların yayımlanabileceğine hükmetti.

TÜYLER ÜRPERTİCİ

SBS’in yayımladığı görüntülerde bir tutsak mastürbasyon yapmaya zorlanırken, bir diğeri de, kafasını duvara vururken görülüyor. SBS yayın kuruluşu fotoğrafların orijinal olduğunda ısrarlı.

SBS televizyonundan çalışan gazeteci Olivia Rousset, BBC’nin sorularını yanıtlarken, bir tutsağın kamptan sevke direnmesi üzerine gırtlağından yaralanmasının ardından tedavi edilmesi görüntülerinin de fotoğraflar arasında olduğunu aktarıyor.

Söz konusu yeni fotoğraflarda, Amerikan ordusu mensupları, Lyndie England ve Charles Graner’ın da görüntülendikleri bildiriliyor. England ile Charles Graner, tutsaklara işkence yaptıkları gerekçesiyle mahkum olmuşlardı. Graner, işkence uygulamalarının başındaki asker olarak nitelendiriliyor.

Bu yeni fotoğraflar, Ebu Gureyb skandalına ilişkin soruşturma çerçevesinde elde edilen 100’den fazla fotoğraf ve dört video görüntüsü arasında yer alıyor. İddialara göre, görüntüler arasında, cezaevinde çıkan bir isyan sırasında plastik mermileri tükenen Amerikan askerlerinin tutsaklara karşı gerçek mermiler kullanılması da var.

Eylül ayında New York’ta bir mahkeme, bilgi edinme hakkı çerçevesinde fotoğrafların yayımlanabileceğine hükmetmişti. (BBC)

   

1123470cookie-checkABD işkence fotoğraflarının yayınına kızdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.