ABD Kabil’de düzenlediği İHA saldırısında 10 sivilin öldüğünü kabul etti

ABD, Afganistan’ın başkenti Kabil’de İnsansız Hava Aracı (İHA) ile düzenlediği saldırıda 10 sivilin öldüğünü kabul etti. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, 29 Ağustos’ta düzenlenen İHA saldırısının “trajik bir hata” olduğunu söyledi.

CENTCOM’un yürüttüğü soruşturma sonucu saldırıda bir yardım görevlisi ile ailesinden 7’si çocuk 9 kişinin öldüğü belirlendi. Çocuklardan en küçüğü 2 yaşındaydı.

ABD’nin Kabil Havalimanı’nın kuzeyindeki bir mahalleye İHA ile düzenlediği saldırıda aynı aileden pek çok kişi ölmüş, ancak olayla ilgili birçok soru cevapsız kalmıştı.

Afganistan’dan tahliye uçuşları yeniden başladı

ABD ordusu, IŞİD’in Afganistan koluyla bağlantılı olduğundan şüphe edilen bir araca saldırı düzenlediklerini ve saldırının ardından yakındaki insanların zarar görmüş olabileceğini açıklamıştı.

Ailenin saldırıdan sağ kurtulan yakınları BBC’ye, ailenin evinin önüne park edilmiş haldeki araç havaya uçtuğunda aralarında çocukların da olduğu 10 kişinin yaşamını yitirdiğini söylemişti.

‘Trajik bir hataydı’

ABD Ordusu’nun yürüttüğü soruşturmada yer alan bilgilere göre, yardım görevlisinin aracı IŞİD’in Horasan kolu (IŞİD-H) ile ilişkilendirilen bir yerleşkede görüldü ve aracın hareketlerinin de, örgütün Kabil Havalimanı’na saldırı hazırlığında olduğuna dair başka bir istihbarata uyduğu belirlendi.

Bir insansız gözetleme uçağı, bir grubun patlayıcı gibi görünen bazı malzemeleri aracın arkasına yerleştirdiğini tespit etti ancak daha sonra bunların su depoları olduğu anlaşıldı.

Orgeneral McKenzie, saldırıda ölen aile üyelerinin IŞİD-K ile bağlantısı olmasına ya da ABD güçlerine tehdit oluşturmasına da ihtimal vermediklerini söyledi.

McKenzie, “trajik bir hata” olarak nitelediği saldırı için özür diledi.

Kabil Havalimanı’na 3 km uzaklıktaki bir noktada düzenlenen hava saldırısı sırasında yardım görevlisi Zamairi Akmadi aracını evinin önündeki park yerine çekmişti.

ABD’li yetkililer, saldırı sonrası ikinci ve büyük bir patlama gerçekleşmiş olmasının aracın patlayıcı taşıdığına kanıt olduğunu öne sürmüştü. Ancak yürütülen soruşturma, ikinci patlamanın araç yakınlarındaki bir tüp bidonundan kaynaklanmış olabileceğine işaret etti.

Saldırıda ölenlerin yakınları BBC’ye, ABD’nin tahliye uçaklarıyla ülkeden çıkmak için daha önce başvuruda bulundukları ve havalimanına gitmeleri için telefondan gelecek haberi beklediklerini söylemişti.

Kurbanların yakını Ramin Yusufi “Yanlış, acımasız bir saldırı ve yanlış bilgiyle yapıldı” demişti.

Ölenler arasındaki Ahmed Nasir ise ABD Ordusu için çalışan bir tercümandı. Saldırının uluslararası kuruluşlar için çalışan diğer kurbanları da ABD’ye kabul edilmelerini sağlayabilecek belgelere sahipti.

2550280cookie-checkABD Kabil’de düzenlediği İHA saldırısında 10 sivilin öldüğünü kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.