ABD ordusuna işkence davası

Adli kaynaklar, Padilla’nın avukatları tarafından bugün açılan davanın gerekçelerine internet üzerinden de ulaşılabileceğini belirterek, avukatların, müvekkillerine yönelik uygulamayı skandal olarak değerlendirdiği ve Padilla hakkındaki kovuşturmadan vazgeçilmesi gerektiği görüşünde olduklarını kaydettiler.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından Mayıs 2002’de Pakistan’dan dönüşü sırasında tutuklanan 36 yaşındaki Jose Padilla, Güney Carolina’da bir deniz üssünde tutulduktan sonra geçen yıl Kasım ayında hakkında dava açılmış, ardından da Ocak’ta Florida’da bir federal cezaevine gönderilmişti.

“Müvekkillerinin 3 yıl 8 ayı bulan yasa dışı tutukluluk süresinin hemen hemen tamamı boyunca işkence gördüğünü” ileri süren avukatlar, Padilla’ya acı ve iç sıkıntısı hissetmesi, depresyona girmesi ve yaşama isteğini kaybetmesi için işkenceye varan muamele yapıldığını iddia ettiler.

Davada ayrıca Padilla’nın sert bir tecrit rejimine tabi tutulduğunu belirten avukatlar, müvekkillerini iki yıldır ziyaret edemediklerini kaydettiler.

Avukatları, Padilla’nın ayrıca uydurma bir infaza maruz kaldığını, uyumasına izin verilmediğini, toksik dumanla zehirlendiğini, uzun süre rahatsız durumda kalmaya zorlandığını ve sorgulanması sırasında doğruluk serumu gibi etki gösteren ilaçların isteği dışında verildiğini ileri sürdüler.

Chicago’da eski bir çete üyesi olan ve İslamiyeti benimseyen Padilla, terörist bir hücrenin mensubu olmakla suçlanıyor. Masum olduğunu söyleyen Padilla’nın Ocakta Miami’de federal mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

ABD’nin Guantanamo’da tuttuğu birçok eski terör zanlısı da benzer muamelelere maruz kalmıştı, ancak aralarında hiç Amerikan vatandaşı bulunmuyordu.

FOTOĞRAF: Arşivden

1139660cookie-checkABD ordusuna işkence davası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.