‘ABD, İran’a karşı sertleşiyor…’

Gazete, Rusya lideri Vladimir Putin’in son yaptırımları ‘eline jilet almış bir çılgının işi’ olarak nitelediğini ve “Yaptırım tehditleri ile durumu daha kötüye götürüp bir çıkmaza sokmak neden?” diye sorduğunu aktardı.

The Times da yazan Gerard Baker da son kararın BM’nin İran’a yeni yaptırımlar getirilmesi yönünde ilerleme sağlayamadığı bir dönemde alındığına dikkat çekerek “Bush İran karşısında vidaları sıkıyor. Askeri müdahale ihtimalinin ufukta” yorumunu yaptı.

Baker’in değerlendirmesi şöyle:

“Bush’un geçtiğimiz günlerde Kongre’den istediği 190 milyar dolarlık savaş finansmanı talebinin derinliklerinde pek dikkat çekmeyen ufak bir kalem vardı: Savunma bakanlığı hayalet bombardıman uçakları B2’lerin modernize edilmesi için 88 milyon dolar istiyordu. Böylece derin beton sığınakları delebilecek yaklaşık 13,5 tonluk bombalar taşıyabilecek duruma geleceklerdi.

Talebi açıklarken yönetim ‘sahadaki komutanların acil ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere’ diyor… Acaba bu hangi acil ihtiyaç? Amerika Afganistan’da Usame Bin Ladin’in gizlendiği mağaraları düşünüyor olamaz, çünkü orası için radarda tespit edilemeyen hayalet uçaklara ihtiyacı yok. Hem Afganistan hem de Irak’ta semalar zaten onlara ait. O zaman bu ikisinin arasında acil ilgi gerektirecek neresi var dersiniz?”

Baker, Washington’da son haftalarda İran konusundaki tartışmaların yeni bir kavşağa girdiğini savunarak “İran’a karşı harekete geçmemenin bedeli geçmekten daha büyük olabilir” diye yazdı…

The Financial Times’ta yazan Philip Stephens ise bu görüşe katılmayarak, “Bush İran konusunda feci bir hesap hatasına doğru gidiyor” yorumunu yaptı.

Yazarın değerlendirmesi şöyle:

“Diplomasi kanalları henüz tüketilmedi. Amerika’nın nükleer konularda müzakereleri Avrupa üçlüsüne bırakma tavrı, hakiki görüşmelerin başlamamasına yol açtı. Ancak Amerika henüz en önemli kartını oynamadı: Bu da Kuzey Kore’ye sunulan ve kabul gören, stratejik ilişkilerin yeniden düzenlenmesine yönelik bir öneridir. Bu pazarlık denenmeden Tahran’ın nükleer planlarından vazgeçip geçmeyeceği tam olarak bilinemeyecek.”

1160310cookie-check‘ABD, İran’a karşı sertleşiyor…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.